Co oznaczają symbole "E" na etykietach?

  • 1

Czy wiedzieliście, że w grupie "E" znajdziecie też takie substancje, które nie wpływają negatywnie na organizm? Od teraz będziecie mieć pewność, czy to co jecie jest naprawdę zdrowe!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Co oznaczają symbole "E" na etykietach?
fot. Fotolia

E z przypisaną liczbą od 100 do 190 oznaczają barwniki:
E 100, kurkumina - żółty barwnik pozyskany z rośliny, nieszkodliwy
E 101, ryboflawina - żółty barwnik roślinny, nieszkodliwy
E 140, chlorofile - zielony barwik roślinny, nieszkodliwy
E 150, karmel naturalny - występuje w słodyczach, napojach, lodach, powstały z cukru
E 160a, karotenoidy - barwnik o kolorze pomarańczowym, pozyskiwany z marchwi
E 160d, likopen - pozyskuje się z pomidorów
E 162, czerwień burczana - powstaje z buraków

Niektóre naturalne barwniki są szkodliwe: E 174 i E 175 to srebro i złoto , których używa się do dekoracji czekoladek, pralinek, cukierków. Srebro odkłada się tkankach. Wydziela się z organizmu bardzo powoli, z moczem.

Pozostałe E do 199 to są barwniki syntetyczne, niepolecane dla alergików. E 173, czyli aluminium powinny unikać osoby chore na Alzheimera.

E od 200 do 299 to konserwanty, które chronią żywność prze pleśnią, grzybami, bakteriami. Dzięki nim produkty maja długi termin przydatności.
E 210 kwas benzoesowy, jest niebezpieczny dla alergików, może zaostrzyć stan choroby
E 211 benzoesan sodu - spotkać go można w dżemach, marmoladach jego nadmiar prowadzi do zakwaszenia organizmu
E 220 dwutlenek siarki występuje w sokach, winie koncentratach, może zaburzać pracę wątroby

Symbole z przedziału 200-203, 260-270 i 290-299 uważa się za nieszkodliwe.

E od 300-399 oznaczają antyoksydanty, zabezpieczają przed jełczeniem
E 322 lecytyna, występuje w olejach, żółtku jaja, stabilizuje majonezy i sosy
E 320 jest szkodliwy, występuje w chipsach, szkodzi małym dzieciom, powoduje przyrost tkanki tłuszczowej.

E od 400 do 499 to zagęstniki nieszkodliwe.
E 406 agar, dodawany do sosów, ketchupów, jest to ekstrakt z alg morskich.
E 412 guar, występuje w kisielach, sosach, pozyskuje się go z drzewa guarowego.
E 414 guma arabska, dodaje się ją do jogurtów, gum do żucia, pozyskuje zaś się drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie.

E 440 pektyna, występuje w jogurtach, dżemach, pozyskuje się z owocowych skórek
E 441 żelatyna, dodawana do sosów, galaretek, cukierków, pozyskuje się z tkanki zwierząt

E 420 sorbitol, szkodliwy, występuje w gumach do żucia, słodyczach, żelkach, daje efekt chłodzący słodyczy.
E 500 do 599 to są substancje przeciwzbrylające dodawane do sypkich produktów żeby się zbrylały np. proszek do pieczenia.
E 600 do 699 to wzmacniacze smaku, które pogłębiają smak potrawy, najgorszy jest E 621 - glutaminian sodu, szkodliwy.

E 900 do 1299 dosładzają, są to substancje słodsze od cukru 200-400 razy.
E 951 aspartam, powszechnie dodawany do tabletek musujących, leków, syropów, gum do żucia, napojów energetycznych, bardzo szkodliwy.

E 1300 do 1451 to modyfikowane skrobie, z kukurydzy, manioku, ryżu, ziemniaków; modyfikowane na różne sposoby. Dodane do żywności zagęszczają ja i wiążą, np. ketchup, śmietany, puddingi.