Makaron - dla zdrowia

  • 3

Czy makaron jest zdrowy? Czy warto wybierać makaron zamiast ziemniaków? Jakie składniki odżywcze kryje w sobie makaron?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Makaron - dla zdrowia
Świadomość, że prawidłowe odżywianie jest fundamentem naszego zdrowia wciąż rośnie w naszym społeczeństwie. Coraz częściej zastanawiamy się nad układaniem naszego codziennego menu oraz wyborem odpowiednich składników i ograniczeniem tych niepożądanych.

Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe: poszukujemy urozmaicenia tradycyjnych polskich potraw, chętnie sięgamy po takie makarony, które nie tylko zaspokoją głód ale korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i kondycję, dostarczą cennych składników i pomogą zachować szczupłą sylwetkę.

O wyższości makaronu nad ziemniakami decyduje nie tylko krótszy czas przygotowania, ale przede wszystkim zawarte w makaronie składniki odżywcze, wpływające korzystnie na zdrowie i kondycję, zwłaszcza jeśli podamy zdrowy makaron Siła Serca.

Makaron
Siła Serca jest właśnie jednym z takich wartościowych produktów. Makaron stanowi znakomitą alternatywę dla wciąż zbyt często podawanych na stół ziemniaków. Receptura makaronu została stworzona wspólnie z firmą Sulma na bazie mąki z pszenicy Durum, wzbogaconej mąką z nasion Amarantusa. Nasiona amarantusa w makaronie zawierają wiele cennych składników odżywczych niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz w profilaktyce licznych schorzeń.

Innym niezwykle wartościowym składnikiem tego makaronu jest skwalen, związek o bardzo cennych właściwościach. Skwalen z makaronu zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym i opóźniające procesy starzenia, gdyż aktywizuje i przedłuża życie komórek. Związek ten wystepujacy w makaronie ma także korzystny wpływ na regulację syntezy cholesterolu oraz jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m.in. hormonów płciowych, prowitaminy D i kwasów żółciowych. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość magnezu w makaronie Siła Serca. Pierwiastek ten z makaronu jest materiałem budulcowym zębów i kości, bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy oraz aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych, szczególnie tych współdziałających z witaminami B, witaminą C i E.

Makaron Siła Serca z powodzeniem mogą stosować osoby cierpiące na anemię, miażdżycę, cukrzycę oraz choroby układu krążenia. Warto włączyć makaron do jadłospisu, zastępując nim czasem ziemniaki. Makaron nie tylko urozmaici nasze menu ale sprawi, że będziemy zdrowsi.

Makaron powstał we współpracy z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu założoną przez Prof. Zbigniewa Religę w ramach programu Poznaj Siłę Serca. Celem Projektu jest profilaktyka zdrowotna, szerzenie wiedzy i budowanie społecznej świadomości konieczności dbania o zdrowie. Makaron Siła Serca gwarantuje zdrowie w Twoim domu.

Makaron Siła Serca

Producent: Sulma dla Grupy Gospodarczej Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii
Waga makaronu: 400g ; dostępne formy makaronu: makaron rurki, makaron świderki, makaron spaghetti
Cena Makaronu Siła Serca: 3.49 zł