Wiosenne nowości od Almette

Nowalijki to pierwszy zwiastun wiosny w kuchni. Chrupiące i świeże warzywa sprawiają, że na naszym talerzu zaczynają pojawiać się kolorowe dania. Dlatego dla fanów świeżych warzyw Hochland stworzyło dwa wyjątkowe smaki serków: ze szpinakiem i czosnkiem oraz z rzodkiewkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wiosenne nowości od Almette
fot. Fotolia
Zimowe menu jest ubogie w świeże warzywa i owoce. Coraz popularniejszy jarmuż nie jest w stanie zastąpić kolorowych jarzyn, które pojawiają się dopiero na wiosnę. Dlatego nic dziwnego, że z utęsknieniem czekamy na pierwsze cieplejsze dni i pojawienie się na targach świeżych warzyw.  Zanim to nastąpi, swój posiłek można urozmaicić dwoma nowymi smakami serków Almette.

Almette z rzodkiewkami Almette szpinak z czosnkiem
Fot.: Materiały prasowe

Nie od dziś wiadomo, że chrupiąca, różowa rzodkiewka doskonale smakuje z twarożkiem. Te połączenie świetnie się sprawdzi zarówno na kanapkach oraz dodatek do naleśników, tortilli i wiele innych dań.

Z kolei te osoby, które zimą zatęskniły za soczyście zielonymi warzywami, powinny skusić się na twarożek ze szpinakiem i czosnkiem. Wyrazisty, intensywny w smaku, doskonale pasuje jako dodatek do świeżego pieczywa czy nawet dań głównych.

Nie wiesz jak bardziej wszechstronnie wykorzystać serki w swojej kuchni? Zerknij na inspiracje od Almette!

Wiosenna pita z falafelami
Fot.: Materiały prasowe

Wiosenna pita z kotlecikami z cieciorki

Porcja dla dwóch osób

Składniki:
  • 2 chlebki pita
  • 1 opakowanie serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • kilka cienko pokrojonych plastrów czerwonej cebuli
  • nać pietruszki
  • oliwa z oliwek

Falafel:
  • 200 g cieciorki konserwowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ cebuli szalotki obranej
  • 1 ząbek czosnku obrany
  • płaska łyżeczka nasion kolendry
  • płaska łyżeczka kuminu
  • płaska łyżka sezamu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kilka łyżek mąki z cieciorki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • olej ryżowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na papierowym ręczniku. Na suchej patelni prażymy kumin, sezam i nasiona kolendry, w ten sposób wydobywamy z przypraw aromat i smak. Mielimy przyprawy w młynku do kawy lub rozgniatamy w moździerzu. W blenderze miksujemy cieciorkę, natkę pietruszki, szalotkę, czosnek, łyżkę oliwy oraz przyprawy. Uważamy, aby nie zmielić na gładką pastę, struktura powinna przypominać kruszonkę. Doprawiamy solą do smaku. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki z cieciorki. Następnie formujemy kuleczki o grubości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni, kilka minut. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podgrzewamy pity na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Otwieramy pity i smarujemy serkiem Almette. Dodajemy liście sałaty, plastry pomidorów i cebuli. Na sam koniec dodajemy świeżo usmażony falafel.Smacznego!

Bajgiel z pstrągiem i cebulką
Fot.: Materiały prasowe

Bajgiel z makiem, pstrągiem i cebulą

Porcja dla dwóch osób

Składniki:
  • 2 bajgle
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • kilka plasterków wędzonego pstrąga
  • garść młodych liści sałaty
  • rzeżucha
  • kilka plastrów ogórka
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
Piklowana cebula:
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w bardzo cienkie plastry
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • łyżka cukru
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszaj sól, cukier, ocet i wodę, a następnie zagotuj. Dodaj pokrojoną cebule i odstaw na 15 minut. Piklowana cebula jest gotowa.W międzyczasie posmaruj obficie bajgle serkiem Almette z rzodkiewkami Ułóż warstwowo: liście sałaty, ogórka, pstrąga, rzeżuchy oraz piklowanej cebuli. Nakryj drugą połówką bajgla, serwuj od razu. Smacznego!