Migdały od wieków uznawane są za symbol płodności. Zapach i smak migdałów kojarzy się z namiętnością. Walentynki to wyjątkowy dzień, w którym wyczuwalna jest aura miłości i romansu, dlatego też zachęcam do wspólnego przygotowania kulek z domowego marcepanu.
Niezależnie od tego, którego z afrodyzjaków użyjecie do przygotowania dzisiejszej potrawy, pamiętajcie o tym, że apetyczna i pięknie podana potrawa dzielona z kimś z kim łączy was intymna relacja to pokusa, której trudno odmówić.
Składniki do zrobienia marcepanowych kulek:
- 150g tartych migdałów (jeśli nie masz lub nie wiesz gdzie je kupić tarte migdały to możesz rozbić całe migdały lub zrobić mączkę z płatków migdałowych - wystarczy użyć ściereczki i tłuczka do mięsa))
- duża łyżka syropu waniliowego (możesz zastąpić wodą różaną ostatecznie syropem malinowym)
- 3 łyżki cukru pudru
- duża łyżka masła
- czerwony barwnik w żelu
Sposób przygotowania masy marcepanowej:
Wykonanie masy marcepanowej jest bardzo łatwe - wystarczy dokładnie połączyć składniki i wyrabiać aż powstanie zbita masa.. Ja zaczynam od wymieszania migdałów z cukrem pudrem. Następnie dodaję syrop waniliowy i masło. Dokładnie mieszam. Na końcu dodaję barwnik spożywczy. Z masy formuję kulki i wkładam do małych papilotek. Wszystko dekoracyjnie zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Niezależnie od tego, którego z afrodyzjaków użyjecie do przygotowania dzisiejszej potrawy, pamiętajcie o tym, że apetyczna i pięknie podana potrawa dzielona z kimś z kim łączy was intymna relacja to pokusa, której trudno odmówić.
Składniki do zrobienia marcepanowych kulek:
- 150g tartych migdałów (jeśli nie masz lub nie wiesz gdzie je kupić tarte migdały to możesz rozbić całe migdały lub zrobić mączkę z płatków migdałowych - wystarczy użyć ściereczki i tłuczka do mięsa))
- duża łyżka syropu waniliowego (możesz zastąpić wodą różaną ostatecznie syropem malinowym)
- 3 łyżki cukru pudru
- duża łyżka masła
- czerwony barwnik w żelu
Sposób przygotowania masy marcepanowej:
Wykonanie masy marcepanowej jest bardzo łatwe - wystarczy dokładnie połączyć składniki i wyrabiać aż powstanie zbita masa.. Ja zaczynam od wymieszania migdałów z cukrem pudrem. Następnie dodaję syrop waniliowy i masło. Dokładnie mieszam. Na końcu dodaję barwnik spożywczy. Z masy formuję kulki i wkładam do małych papilotek. Wszystko dekoracyjnie zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
kkaja
kkaja
greg44
reanja