Makaroniki to słodkie ciastka przygotowywane z białek, cukru pudru oraz mielonych migdałów. Makaroniki robi się podobnie jak bezy. Różnicę stanowi dodatek mielonych migdałów. Makaroniki są także mniej trwałe niż bezy, właściwie najlepiej spożyć je po zrobieniu, gdyż wilgotna masa sprawia, że chrupiące ciasteczka wilgotnieją i stają się miękkie. Ostatecznie można przechować suche makaroniki przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku i posmarować masą tuż przed przybyciem gości.
Planując zrobienie makaroników musimy pamiętać o tym, że białka muszą być starsze. Najlepiej pozostawić je na 24 godziny w odkrytej miseczce w temperaturze pokojowej. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia makaroników. Należy piec je w stosunkowo niskich temperaturach.
Składniki na 20 makaroników:
- 100ml starszych białek (3-4 jajka)
- 50g cukru do wypieków
- 200g cukru pudru
- 100g mielonych migdałów
- ziarenka z 2 lasek walilii
* opcjonalnie barwniki spożywcze
Masa do przekładania makaroników
- serek philadelphia
- 3 łyżki nutelli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania makaroników:
Ciasto:
1. Cukier puder wymieszać z migdałami oraz ziarenkami wanilii. Zacznij ubijać białka, pod koniec ubijania dodaj cukier do wypieków. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty.
2. Do białek dodaj stopniowo wymieszane migdały. Mieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką do czasu, aż składniki się połączą. *Opcjonalnie podziel ciasto na porcje i dodaj barwnik.
3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia (makaroniki robiłam także na patelni teflonowej ale z papieru do pieczenia też ładnie odchodzą i można więcej zmieścić). Ciasto przełóż do foliowego rękawa cukierniczego lub do zwykłej torebki śniadaniowej. Odetnij 2-3 milimetrowy róg. Wyciskaj podobną ilość ciasta na papier tak, aby utworzyły równe kółka o średnicy ok. 2-2,5 cm. Pamiętaj o tym, że ciasto się troszkę rozleje, więc zostaw duże odstępy.
4. Tak przygotowane ciastka wymagają wysuszenia, odstaw je na ok. godzinę. Dobrze wysuszone makaroniki przy dotykaniu nie będą się kleiły do palca.
5. Nagrzej piekarnik do 100 stopni w opcji "ciasto". Włóż makaroniki na 4 minuty. Następnie podkręć temperaturę do 140 stopni i piecz 5 minut, po tym czasie zmień temperaturę na 80 stopni i piecz 14 minut. Ciastka wystudź i delikatnie oderwij od papieru.
Nadzienie:
1. Serek, nutellę oraz sok z cytryny dokładnie wymieszaj.
Teraz tylko wystarczy połączyć ciasteczka masą. Zrobić ulubioną kawę i delektować się ich smakiem. Smacznego!
Wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Planując zrobienie makaroników musimy pamiętać o tym, że białka muszą być starsze. Najlepiej pozostawić je na 24 godziny w odkrytej miseczce w temperaturze pokojowej. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia makaroników. Należy piec je w stosunkowo niskich temperaturach.
Składniki na 20 makaroników:
- 100ml starszych białek (3-4 jajka)
- 50g cukru do wypieków
- 200g cukru pudru
- 100g mielonych migdałów
- ziarenka z 2 lasek walilii
* opcjonalnie barwniki spożywcze
Masa do przekładania makaroników
- serek philadelphia
- 3 łyżki nutelli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania makaroników:
Ciasto:
1. Cukier puder wymieszać z migdałami oraz ziarenkami wanilii. Zacznij ubijać białka, pod koniec ubijania dodaj cukier do wypieków. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty.
2. Do białek dodaj stopniowo wymieszane migdały. Mieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką do czasu, aż składniki się połączą. *Opcjonalnie podziel ciasto na porcje i dodaj barwnik.
3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia (makaroniki robiłam także na patelni teflonowej ale z papieru do pieczenia też ładnie odchodzą i można więcej zmieścić). Ciasto przełóż do foliowego rękawa cukierniczego lub do zwykłej torebki śniadaniowej. Odetnij 2-3 milimetrowy róg. Wyciskaj podobną ilość ciasta na papier tak, aby utworzyły równe kółka o średnicy ok. 2-2,5 cm. Pamiętaj o tym, że ciasto się troszkę rozleje, więc zostaw duże odstępy.
4. Tak przygotowane ciastka wymagają wysuszenia, odstaw je na ok. godzinę. Dobrze wysuszone makaroniki przy dotykaniu nie będą się kleiły do palca.
5. Nagrzej piekarnik do 100 stopni w opcji "ciasto". Włóż makaroniki na 4 minuty. Następnie podkręć temperaturę do 140 stopni i piecz 5 minut, po tym czasie zmień temperaturę na 80 stopni i piecz 14 minut. Ciastka wystudź i delikatnie oderwij od papieru.
Nadzienie:
1. Serek, nutellę oraz sok z cytryny dokładnie wymieszaj.
Teraz tylko wystarczy połączyć ciasteczka masą. Zrobić ulubioną kawę i delektować się ich smakiem. Smacznego!
Wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
kkaja
zozolek
Dzięki:) jeszcze mam kilka w domu - będzie do porannej kawy:)
kołczu
zbysiowa
misia5
zozolek
mag13
zozolek
Warto je zrobić są pyszne.
DorotaZ
zozolek
Dziękuj to miłe:)
basia19
zozolek
Spróbuj zrobić makaroniki na podstawie mojego przepisu. Pamiętaj aby wysuszyć ciastka przed włożeniem ich do piekarnika. Jeśli masz pytania to jestem do dyspozycji:)
Mój dom - moja pasja
pietroocha