Druga edycja Master Chef Junior w Polsce

W niedzielę 19 lutego rozpoczęła się kolejna, druga już edycja programu Master Chef Junior Polska. Kto tym razem podbije serca jury i widzów?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Druga edycja Master Chef Junior w Polsce
fot. https://www.instagram.com/anna_starmach/
Popularność kulinarnego show z udziałem dzieci kochających gotowanie była w ubiegłym roku na tyle duża, że stacja TVN zdecydowała się na kontynuację programu i emisję drugiego sezonu. Za nami już pierwszy odcinek, w którym czterdzieścioro dzieci w wieku 8-13 lat walczyło o dostanie się do finałowej czternastki.

W pierwszym odcinku tegorocznej edycji dzieci podzielone na dwie grupy musiały przygotować potrawy albo z mięsa, albo z nabiału. Sędziowie próbowali kolejnych dań i oceniali, którzy z uczestników najbardziej zasługują na to, aby znaleźć się w finale. Póki co wyłoniono sześcioro dzieci. Uwagę widzów szczególnie zwrócił Mateusz Biernat, który w bardzo szybkim czasie został przez internautów okrzyknięty „rzeźnikiem”. Chłopiec dał się poznać jako wielki miłośnik mięsa, który w przyszłości chciałby zostać albo kucharzem, albo… rzeźnikiem właśnie. Dość sprecyzowane plany jak na dziewięciolatka!

Wygrany drugiej edycji polskiej wersji programu otrzyma tytuł Mistrza Kuchni Jurorów, a także kilkanaście tysięcy złotych nagrody pieniężnej oraz dwutygodniową wycieczkę. Młodzi kucharze oceniani są przez jury znane widzom z poprzedniej edycji w składzie: Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler. Każdy z sędziów to doświadczony kucharz z licznymi sukcesami na koncie.

 

A post shared by Anna Starmach (@anna_starmach) on


Ania Starmach pochodzi z Krakowa i choć studiowała tam historię sztuki jej prawdziwą pasją zawsze pozostawało gotowanie. Ostatecznie zdecydowała się na edukację kulinarną w szkole Le Cordon Bleu w Paryżu. Pracowała w wielu prestiżowych i uznanych na całym świecie restauracjach, wydała kilka poczytnych książek o gotowaniu, a w TVN Style prowadzi swój autorski program „Pyszne 25”. Michela Morana chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Obok Pascala Brodnickiego jest jednym z najsłynniejszych mistrzów kuchni pochodzenia francuskiego pracujących w Polsce. Do naszego kraju kilkanaście lat temu przywiodła go miłość. Dziś jest mężem Heleny oraz szefem warszawskiej restauracji „Bistro de Paris”.

Ania Starmach i Michel Moran byli również jurorami w „dorosłej” wersji Master Chefa w Polsce. Natomiast Mateusz Gessler wywodzi się z „tych” Gesslerów – rodziny słynnych restauratorów i doskonałych kucharzy. Prowadzi lokal „Warszawa Wschodnia”. Swego czasu – z uwagi na charakter i ostry sposób bycia – typowany był jako nasz odpowiednik Gordona Ramsey’a. Miał poprowadzić polską edycję programu „Hell’s Kitchen”, jednak ostatecznie wycofał się z projektu.

Pierwszy sezon polskiego Master Chef Junior emitowanego w 2016 roku wygrała – wtedy jedenastoletnia - Natalia Paździor pochodząca z małej wsi pod Buskiem-Zdrojem. Dzięki programowi w dziewczynce odkryto wielki kulinarny talent połączony z gorącą pasją do gotowania. Kto tym razem oczaruje jurorów swoimi potrawami?