Mazurek z bezą i bakaliami

Pyszny mazurek z bakaliami na kruchym cieście oraz bezą idealnie pasuje do kawy i herbaty. Zapraszam do przygotowania mazurka na podstawie mojego przepisu. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować mazurka.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Mazurek z bezą i bakaliami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 80 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody

Beza:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru

Do dekoracji:
- suszone śliwki
- suszona żurawina
- płatki migdałów
- orzechy włoskie

          

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kruche ciasto: posiekaj zimne masło, zagnieć z sypkimi składnikami, żółtkami i wodą. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez 1-2 godziny w lodówce.
2. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim kwadratową foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kwadrans.
3. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno z cukrem. Na schłodzonym podpieczonym spodzie rozsmaruj masę z białek, wierzch posyp bakaliami. Ustaw temperaturę w piekarniku na 90 stopni opcja termoobieg, wstaw do niego ciasto i piecz przy uchylonych drzwiczkach około półtorej godziny. Kontroluj temperaturę, od tego zależy czy beza będzie śnieżnobiała.

Autorem przepisu jest: kontakt1982


Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>