
Składniki:
Kruche ciasto:
- 80 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
Beza:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
- suszone śliwki
- suszona żurawina
- płatki migdałów
- orzechy włoskie

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kruche ciasto: posiekaj zimne masło, zagnieć z sypkimi składnikami, żółtkami i wodą. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez 1-2 godziny w lodówce.
2. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim kwadratową foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kwadrans.
3. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno z cukrem. Na schłodzonym podpieczonym spodzie rozsmaruj masę z białek, wierzch posyp bakaliami. Ustaw temperaturę w piekarniku na 90 stopni opcja termoobieg, wstaw do niego ciasto i piecz przy uchylonych drzwiczkach około półtorej godziny. Kontroluj temperaturę, od tego zależy czy beza będzie śnieżnobiała.
Autorem przepisu jest: kontakt1982
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>
Kruche ciasto:
- 80 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
Beza:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
- suszone śliwki
- suszona żurawina
- płatki migdałów
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kruche ciasto: posiekaj zimne masło, zagnieć z sypkimi składnikami, żółtkami i wodą. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez 1-2 godziny w lodówce.
2. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim kwadratową foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kwadrans.
3. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno z cukrem. Na schłodzonym podpieczonym spodzie rozsmaruj masę z białek, wierzch posyp bakaliami. Ustaw temperaturę w piekarniku na 90 stopni opcja termoobieg, wstaw do niego ciasto i piecz przy uchylonych drzwiczkach około półtorej godziny. Kontroluj temperaturę, od tego zależy czy beza będzie śnieżnobiała.
Autorem przepisu jest: kontakt1982
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>
Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>