Jajka w sosie tatarskim nie tylko na Wielkanoc!

Jajka na wielkanocnym stole to pozycja obowiązkowa! Jajka w sosie tatarskim to prosta przystawka, którą zrobisz w łatwy sposób. Ugotuj jajka na twardo, przygotuj sos, obficie polej nim jajka. Zobacz cały przepis!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jajka w sosie tatarskim nie tylko na Wielkanoc!
fot. Adobe stock
Jajka ugotowane na twardo polane sosem tatarskim to przystawka, którą warto przygotować na Wielkanoc. Składniki sosu tatarskiego są jednak dostępne przez cały rok, dlatego jajka w sosie tatarskim możesz robić nie tylko od święta!

Przepis na jajka w sosie tatarskim


Składniki:
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • 2 korniszony
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki marynowanych grzybów
  • liście zielonej sałaty
  • sól, pieprz, posiekany koperek.

Wykonanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Zobacz jak łatwo ugotować jajka na twardo.
  2. Ogórki i grzyby drobno posiekaj. Majonez, jogurt i przyprawy wymieszaj z warzywami.
  3. Na talerzu ułóż liście sałaty, wyłóż połówki jajek i polej sosem. Całość posyp koperkiem.

Jajka w sosie tatarskim możesz przygotować także z dodatkiem groszku konserwowego. Wypróbuj ten przepis na jajka w sosie tatarskim.

Inne sposoby na jajka na Wielkanoc

Najpopularniejszą wielkanocną przystawką są jajka faszerowane. Koniecznie wypróbuj te przepisy: