Zoraganizowanie pikniku to spore wyzwanie i wydawać by się mogło, że nie ma dużego wyboru przekąsek i potraw dopasowaych do tej okazji. Jednak my postarymy się pokazać, że dania na pikniku nie muszą być nudne i jednobarwne.
Piknik to szczególne przyjęcie, ponieważ ze względu na swój nieformalny charakter nie musisz przejmować się rozróżnieniem między przystawkami i daniem głównym. W doborze potraw do menu możesz czuć się bardzo swobodnie choć nie przesadzaj ze stopniem trudności przyrządzenia i gotowania. Najlepiej wybierz te, którch składniki możesz przygotować wcześniej, a na miejscu tylko je połączyć.
Lato to pora, w której panuje istny wysyp sezonowych owoców i warzyw, wykorzystaj je. Jako przekąski wykonaj kanapki lub nadziewane warzywa na przykład paprykę badź pomidory, wybierz tylko jakiś lekki farsz i całośc dopraw świeżymi ziołami. Kanapki zrób nie na zwykłym pieczywie lecz na ciabattach, grahamkach lub waflach ryżowych, dopasuj do nich odpowiednią pastę, a całość ozdób kiełkami lub szczypiorkiem.
Również świetnym i prostym pomysłem na piknikową przystawkę może być deska serów. Podana z zielonymi oliwkami lub białymi winogronami, będzie smakowała wybornie.
Na danie główne polecamy chłodnik. Zrób go ze świeżej botwikni, ogórków, rzodkiewki, a nawet wiśni. Jest to wyjątkowa zupa, którą możesz przyrządzić dużo wcześniej dlatego, że naparwadę smaczny chłodnik to ten dobrze schłodzony w lodówce. Przy podawaniu dodaj tylko keks śmietany lub pokrojone jajko.
Na deser przygotuj tartę, galarteki lub leguminę. Wybierz do tego typowo letnie owoce maliny, truskawki albo gruszki. Unikaj lodów i sorbetów, bo szybko się roztopią i nie będą wyglądały schludnie.
Piknik to szczególne przyjęcie, ponieważ ze względu na swój nieformalny charakter nie musisz przejmować się rozróżnieniem między przystawkami i daniem głównym. W doborze potraw do menu możesz czuć się bardzo swobodnie choć nie przesadzaj ze stopniem trudności przyrządzenia i gotowania. Najlepiej wybierz te, którch składniki możesz przygotować wcześniej, a na miejscu tylko je połączyć.
Lato to pora, w której panuje istny wysyp sezonowych owoców i warzyw, wykorzystaj je. Jako przekąski wykonaj kanapki lub nadziewane warzywa na przykład paprykę badź pomidory, wybierz tylko jakiś lekki farsz i całośc dopraw świeżymi ziołami. Kanapki zrób nie na zwykłym pieczywie lecz na ciabattach, grahamkach lub waflach ryżowych, dopasuj do nich odpowiednią pastę, a całość ozdób kiełkami lub szczypiorkiem.
Również świetnym i prostym pomysłem na piknikową przystawkę może być deska serów. Podana z zielonymi oliwkami lub białymi winogronami, będzie smakowała wybornie.
Na danie główne polecamy chłodnik. Zrób go ze świeżej botwikni, ogórków, rzodkiewki, a nawet wiśni. Jest to wyjątkowa zupa, którą możesz przyrządzić dużo wcześniej dlatego, że naparwadę smaczny chłodnik to ten dobrze schłodzony w lodówce. Przy podawaniu dodaj tylko keks śmietany lub pokrojone jajko.
Na deser przygotuj tartę, galarteki lub leguminę. Wybierz do tego typowo letnie owoce maliny, truskawki albo gruszki. Unikaj lodów i sorbetów, bo szybko się roztopią i nie będą wyglądały schludnie.