Do zrobienia mieszanki warzywnej potrzebujemy dużą miskę, w której będziemy mieszać wszystkie warzywa, kilka woreczków foliowych, najlepiej do mrożenia, małą dynię Hokkaido, kilka marchewek, dwa selery głowiaste, natkę selera, dwie korzeniowe pietruszki, pora, trzy patisony.
Marchewkę myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę, dyni nie musimy obierać, ponieważ skóra dyni hokkaido łatwo się rozgotowuje, więc tylko kroimy ją na pasy a potem w dość drobną kostkę, selera myjemy oraz obieramy ze skóry, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo robimy z pietruszką korzeniową, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Patisony albo kabaczki (lub młodą cukinię, w zależności co akurat mamy pod ręką), najlepiej żeby warzywa były młode, ponieważ nie trzeba ich wtedy obierać ze skóry, kroimy w dość grubą kostkę i obgotowujemy z dodatkiem mleka i soli, kiedy będą miękkie, hartujemy zimną wodą. Już ostudzone dodajemy do reszty mieszanki warzywnej.
Natkę selera kroimy na drobno. Teraz dodajemy pora pokrojonego w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy, wkładamy do woreczków foliowych, porcje robimy według własnego uznania, w zależności od ilości osób w rodzinie lub na ile osób będziemy gotować.
Mieszankę możemy zmieniać w zależności od upodobań kulinarnych np. dodawać fasolkę szparagową lub świeżą fasolę albo groszek. Można dodać świeżej czerwonej albo żółtej papryki. Wszystko w zależności na co przygotowujemy takie mieszanki, czy na leczo, czy na zupy, czy jako dodatki do gulaszu mięsnego. Zastosowania mogą być wszechstronne.
Marchewkę myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę, dyni nie musimy obierać, ponieważ skóra dyni hokkaido łatwo się rozgotowuje, więc tylko kroimy ją na pasy a potem w dość drobną kostkę, selera myjemy oraz obieramy ze skóry, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo robimy z pietruszką korzeniową, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Patisony albo kabaczki (lub młodą cukinię, w zależności co akurat mamy pod ręką), najlepiej żeby warzywa były młode, ponieważ nie trzeba ich wtedy obierać ze skóry, kroimy w dość grubą kostkę i obgotowujemy z dodatkiem mleka i soli, kiedy będą miękkie, hartujemy zimną wodą. Już ostudzone dodajemy do reszty mieszanki warzywnej.
Natkę selera kroimy na drobno. Teraz dodajemy pora pokrojonego w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy, wkładamy do woreczków foliowych, porcje robimy według własnego uznania, w zależności od ilości osób w rodzinie lub na ile osób będziemy gotować.
Mieszankę możemy zmieniać w zależności od upodobań kulinarnych np. dodawać fasolkę szparagową lub świeżą fasolę albo groszek. Można dodać świeżej czerwonej albo żółtej papryki. Wszystko w zależności na co przygotowujemy takie mieszanki, czy na leczo, czy na zupy, czy jako dodatki do gulaszu mięsnego. Zastosowania mogą być wszechstronne.