Choć kapusta dostępna jest przez cały rok, najlepiej smakuje wiosną i latem. Kapusta biała, włoska czy pekińska zawiera mnóstwo witamin, szczególnie witaminy C, oraz minerałów, które dbają o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Kapusta ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Liczne badania udowodniły, że kapusta może hamować namnażanie się komórek nowotworowych, zapobiegając rozwojowi raka żołądka, jelita grubego i dwunastnicy.
Najlepiej spożywać surową kapustę ale polecamy także kapustę duszoną, smażoną oraz gotowaną. Specjalnie dla was zbieramy przepisy na potrawy z kapusty.
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty pasuje do prawie każdej potrawy. Z powodzeniem można ją podać do ziemniaczków i kotleta, jak również do pierogów. Zewa poleca surówkę z młodą kapustą, dymką i ogórkiem jedną z najbardziej znanych surówek obiadowych, powstającej na bazie młodej kapusty jest coleslaw. Można też jak 2milutka zrobić aromatyczną surówkę z młodą kapustą i kukurydzą.
Zupa kapuściana
Zupa z młodej kapusty jest pożywna, sycąca, a przy tym bardzo zdrowa. Edytha dzieli się przepisem na młodą kapustę z indyczymi pulpetami. Cukiereczek podaje oryginalne rozwiązanie dla wielbicieli gołąbków, a jest to pyszna zupa gołąbkowa. Natomiast Babciagramolka poleca przepis na zupę z młodej kapusty, którą zakwasiła naturalnym zakwasem z rabarbaru.
Dania z młodej kapusty
Z młodej kapusty można przygotować rewelacyjne dania obiadowe. Ela Dz zrobiła błyskawiczne roladki z kapustą w sosie keczupowym. Jaga85 poleca drobiowy bigos w godzinę. Natomiast k.tyczynski przygotował wiosenną tartę na rukolowym spodzie.