Jak zrobić uszka?

Do przygotowania ciasta na uszka wystarczy mąka, woda, olej i szczypta soli. Nadziewamy je farszem z suszonych grzybów lub kapusty kiszonej i grzybów, formujemy kształt przypominający ucho.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić uszka?
fot. Fotolia
Uszka to małe pierożki kształtem przypominające ucho. Przygotowujemy je przeważnie raz w roku jako tradycyjną potrawę na stół wigilijny. Nadziewane są na tą specjalną okazje kapustą i grzybami lub suszonymi grzybami. Wspaniale komponują się z czystym czerwonym barszczem, który podkreśla ich leśny smak.

Przygotowanie uszek wymaga czasu oraz doświadczenia. Jednak jeśli raz przygotujemy je samodzielnie w domu, to nie będziemy już chcieli zamienić ich na kupne. 

Jak zrobić ciasto na uszka?
  • Do przygotowania ciasta na uszka wystarczy mąka, woda, olej i szczypta oleju. Ważne, by woda była gorąca, dzięki temu nasze ciasto będzie miękkie.
  • Na stolnice przesiewamy 2 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli, a następnie stopniowo dodajemy wodę i olej zagniatając ciasto. Wyrabiamy je aż stanie się elastyczne i gładkie. Teraz odstawiamy je na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kieliszkiem wykrawamy kółka. Na środku układamy wybrany farsz zlepiamy jak pierogi, a na koniec łączymy ze sobą brzegi ciasta.
  • Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia. Przekładamy da durszlak i delikatnie przelewamy zimną wodą.
Jak przygotować farsz do uszek?

Uszka możemy przygotować z różnymi nadzieniami, tu przedstawimy tylko kilka z nich:

Farsz z grzybami i kapustą:

Składniki:
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • sól i pieprz
Sposób wykonania:
  • Grzyby zalewamy około szklanką wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kapustę zalewamy wodą, dodajemy też grzyby i wodę z ich moczenia, dusimy ją z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i usuwamy przyprawy.
  • Cebulę siekamy podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, całość mielimy przez maszynkę, przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Farsz grzybowy:

Składniki:
  • 120 g suszonych grzybów
  •  1 duża cebula
  • liść laurowy
  • sól i pierz
  • 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
  • Grzyby zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i zostawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i studzimy.
  • Cebulę siekamy i szklimy na maśle, dodajemy do grzybów, całość mielimy przez maszynkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz mięsny:

Składniki:
  • 400 g ugotowanego mięsa-drobiowego i wołowego
  • 1 cebula
  • olej
  • 1/3 szklanka bulionu z gotowania mięsa
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Sól i pieprz
Sposób wykonania:
  • Cebulę siekamy i szklimy na oleju, razem z mięsem mielimy przez maszynkę.
  • Przyprawiamy i wlewamy bulion wyrabiając masę rękoma, odstawić na 20 minut.
Farsz szpinakowo- serowy:

Składniki:
  • 500 g szpinaku świeżego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera typu feta
  • gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz
  • olej
Sposób wykonania:
  • Cebulę czosnek siekamy, szklimy na oleju, dodajemy umyty wcześniej i osuszony szpinak, smażymy na patelni kilka minut.
  • Studzimy, przyprawiamy, dodajemy pokruszony ser, wszystko dokładnie mieszamy.
Kiedy podawać uszka? 

Uszka świetnie sprawdzą się także w inne dni roku niż tylko Wigilia. Możemy nadziewać je wieloma farszami, często przygotowanymi ze składników znalezionych w lodówce. Wspaniale będą one smakować z innymi niż barszcz czystymi zupami, czy z sosem. Sprawdzą się także jako dodatek do różnorodnych sałatek.