Uszka to małe pierożki kształtem przypominające ucho. Przygotowujemy je przeważnie raz w roku jako tradycyjną potrawę na stół wigilijny. Nadziewane są na tą specjalną okazje kapustą i grzybami lub suszonymi grzybami. Wspaniale komponują się z czystym czerwonym barszczem, który podkreśla ich leśny smak.
Przygotowanie uszek wymaga czasu oraz doświadczenia. Jednak jeśli raz przygotujemy je samodzielnie w domu, to nie będziemy już chcieli zamienić ich na kupne.
Jak zrobić ciasto na uszka?
Uszka możemy przygotować z różnymi nadzieniami, tu przedstawimy tylko kilka z nich:
Farsz z grzybami i kapustą:
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Uszka świetnie sprawdzą się także w inne dni roku niż tylko Wigilia. Możemy nadziewać je wieloma farszami, często przygotowanymi ze składników znalezionych w lodówce. Wspaniale będą one smakować z innymi niż barszcz czystymi zupami, czy z sosem. Sprawdzą się także jako dodatek do różnorodnych sałatek.
Przygotowanie uszek wymaga czasu oraz doświadczenia. Jednak jeśli raz przygotujemy je samodzielnie w domu, to nie będziemy już chcieli zamienić ich na kupne.
Jak zrobić ciasto na uszka?
- Do przygotowania ciasta na uszka wystarczy mąka, woda, olej i szczypta oleju. Ważne, by woda była gorąca, dzięki temu nasze ciasto będzie miękkie.
- Na stolnice przesiewamy 2 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli, a następnie stopniowo dodajemy wodę i olej zagniatając ciasto. Wyrabiamy je aż stanie się elastyczne i gładkie. Teraz odstawiamy je na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kieliszkiem wykrawamy kółka. Na środku układamy wybrany farsz zlepiamy jak pierogi, a na koniec łączymy ze sobą brzegi ciasta.
- Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia. Przekładamy da durszlak i delikatnie przelewamy zimną wodą.
Uszka możemy przygotować z różnymi nadzieniami, tu przedstawimy tylko kilka z nich:
Farsz z grzybami i kapustą:
Składniki:
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ szklanka suszonych grzybów
- 2 cebule
- Liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- olej
- sól i pieprz
- Grzyby zalewamy około szklanką wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kapustę zalewamy wodą, dodajemy też grzyby i wodę z ich moczenia, dusimy ją z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i usuwamy przyprawy.
- Cebulę siekamy podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, całość mielimy przez maszynkę, przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Składniki:
- 120 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- liść laurowy
- sól i pierz
- 1 łyżka masła
- Grzyby zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i zostawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i studzimy.
- Cebulę siekamy i szklimy na maśle, dodajemy do grzybów, całość mielimy przez maszynkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
- 400 g ugotowanego mięsa-drobiowego i wołowego
- 1 cebula
- olej
- 1/3 szklanka bulionu z gotowania mięsa
- Majeranek
- Papryka słodka
- Sól i pieprz
- Cebulę siekamy i szklimy na oleju, razem z mięsem mielimy przez maszynkę.
- Przyprawiamy i wlewamy bulion wyrabiając masę rękoma, odstawić na 20 minut.
Składniki:
- 500 g szpinaku świeżego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera typu feta
- gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz
- olej
- Cebulę czosnek siekamy, szklimy na oleju, dodajemy umyty wcześniej i osuszony szpinak, smażymy na patelni kilka minut.
- Studzimy, przyprawiamy, dodajemy pokruszony ser, wszystko dokładnie mieszamy.
Uszka świetnie sprawdzą się także w inne dni roku niż tylko Wigilia. Możemy nadziewać je wieloma farszami, często przygotowanymi ze składników znalezionych w lodówce. Wspaniale będą one smakować z innymi niż barszcz czystymi zupami, czy z sosem. Sprawdzą się także jako dodatek do różnorodnych sałatek.