Wszyscy wiemy, co ma wpływ na smak miodu. Po pierwsze - rodzaj roślin z nektaru których jest zbierany, i stad mamy miód gryczany, kwiatowy, m.in. faceliowy, rumiankowy, nagietkowy, spadziowy. Drugą sprawą jest to, w jakiej kondycji są rośliny. Jeśli rosną tuż przy grogach zapewną będą miały mnóstwo toksycznych związków, przez co miód nie będzie taki zdrowy. Nie to jesdnak stanowi prawdziwe zagrożenie.
Obawiać powinniśmy się takich miodów, które robione są z roślin trujących. Tak - pszczółce do koszyczka może się trafić nektar z kwiatów trującej rośliny. Kiedy pszczoła będzie latać z kwiatka na kwiatek i zbierać pyłek właśnie z danego gatunku - miód też będzie trujący.
Przykładem takiej rośliny jest trujący rododendron, który rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. Tamtejsze pszczoły o dziwo bardzo upodobały sobie tę roślinkę i chętnie zbierają z niej pyłek do produkcji miodu. Spożycie takiego miodu grozi zawałem.
Obawiać powinniśmy się takich miodów, które robione są z roślin trujących. Tak - pszczółce do koszyczka może się trafić nektar z kwiatów trującej rośliny. Kiedy pszczoła będzie latać z kwiatka na kwiatek i zbierać pyłek właśnie z danego gatunku - miód też będzie trujący.
Przykładem takiej rośliny jest trujący rododendron, który rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. Tamtejsze pszczoły o dziwo bardzo upodobały sobie tę roślinkę i chętnie zbierają z niej pyłek do produkcji miodu. Spożycie takiego miodu grozi zawałem.