Co to jest mleko kokosowe?
Mleczko kokosowe określane często mlekiem kokosowym to popularny składnik spożywczy, wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej, obecnie rozpowszechniony na całym świecie, najczęściej w postaci puszkowanej.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez zalanie gorącą wodą miąższu orzecha kokosu i odsączeniu powstałego płynu przy użyciu sita i gazy. Otrzymane mleczko jest białe, niebywale aromatyczne, esencjonalne, a przy tym zawiera nawet do 20% tłuszczu!
Zdjęcia: Fotolia
- Palma kokosowa osiąga wysokość 35 metrów, jej liście nawet do 7 metrów, a dojrzewające od 12 do 15 miesięcy orzechy, mogą ważyć mogą nawet 8 kilogramów! Kupując kokosa należy mocno nim potrząsnąć i upewnić się, że jest w nim jeszcze płyn - tylko taki kokos będzie smaczny i świeży!
Właściwości mleka kokosowego
Mleczko pozyskiwane z orzecha kokosowego to doskonały produkt charakteryzujący się właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi i antygrzybicznymi co genialnie wpływa na naszą urodę. Przy jego udziale powstają bowiem maseczki do włosów, oliwki do ciała i różnego rodzaju kremy! Mleczko kokosowe jest również źródłem oleju kokosowego bogatego w cenny kwas laurynowy, który hamuje rozwój drobnoustrojów.
Miąższ kokosa bogaty jest w witaminę B2 i B6, a także składniki minerale takie jak: magnez, potas, selen, miedź, cynk i żelazo! Mleko powstałe z kokosa zawiera również mnóstwo elektrolitów, co stanowić może napój izotoniczny dla wszystkich, którzy prowadzą aktywny tryb życia!
Zdjęcie: Fotolia
Domowe mleczko kokosowe
Mimo, iż mleczko kokosowe dostępne jest w sklepach w postaci zapuszkowanej, warto samodzielnie przygotować je w domowym zaciszu! Do jego przygotowania potrzebować będziemy: orzecha kokosowego, 2 szklanek wody, gazy lub bawełnianej ściereczki, miksera i szczelnie zamykanego pojemnika.
Pracę nad wyrobem mleczka kokosowego należy zacząć od posiekania miąższu kokosa, który następnie umieszcza się w misce, zalewa przegotowaną wodą i dokładnie miksuje. Powstały płyn przelewa się przez gazą , wyciska mleczko do pojemnika i przechowuje w lodówce maksymalnie dwa dni!
Mleko kokosowe w kuchni
Mleczko kokosowe stanowi doskonały dodatek zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych. Genialnie sprawdzi się więc w połączeniu z rybami, mięsem, makaronami, kaszami czy ryżem!
Przysmak ten będzie wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego, z którego przygotować można kremową zupę, naleśniki, racuszki, budyń, kleik, krem czy jogurt i lody! Wykorzystać go można również podczas pieczenia ciast, tortów czy ciasteczek, ale także jako bazę dla domowych koktajli i drinków!
Kuchnie świata obfitują w najróżniejsze dodatki, zioła i przyprawy. Które należą do Waszych ulubionych?
Zdjęcie: Fotolia
Jeśli uwielbiacie kuchnię orientalną, do przyrządzanych przez Was dań koniecznie wykorzystajcie mleczko kokosowe, z którego przygotować możecie znakomitą zupę z kurczakiem i groszkiem na mleku kokosowym, a także deserowe bajaderki z mlekiem kokosowym - skosztujcie i podzielcie się opinią. Zapraszamy!
Mleczko kokosowe określane często mlekiem kokosowym to popularny składnik spożywczy, wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej, obecnie rozpowszechniony na całym świecie, najczęściej w postaci puszkowanej.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez zalanie gorącą wodą miąższu orzecha kokosu i odsączeniu powstałego płynu przy użyciu sita i gazy. Otrzymane mleczko jest białe, niebywale aromatyczne, esencjonalne, a przy tym zawiera nawet do 20% tłuszczu!
Zdjęcia: Fotolia
Ciekawostki!
- Słowo kokos wywodzi się od słowa coco, co w języku hiszpańskim oznacza ducha lub zjawę.
- Palma kokosowa osiąga wysokość 35 metrów, jej liście nawet do 7 metrów, a dojrzewające od 12 do 15 miesięcy orzechy, mogą ważyć mogą nawet 8 kilogramów! Kupując kokosa należy mocno nim potrząsnąć i upewnić się, że jest w nim jeszcze płyn - tylko taki kokos będzie smaczny i świeży!
Właściwości mleka kokosowego
Mleczko pozyskiwane z orzecha kokosowego to doskonały produkt charakteryzujący się właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi i antygrzybicznymi co genialnie wpływa na naszą urodę. Przy jego udziale powstają bowiem maseczki do włosów, oliwki do ciała i różnego rodzaju kremy! Mleczko kokosowe jest również źródłem oleju kokosowego bogatego w cenny kwas laurynowy, który hamuje rozwój drobnoustrojów.
Miąższ kokosa bogaty jest w witaminę B2 i B6, a także składniki minerale takie jak: magnez, potas, selen, miedź, cynk i żelazo! Mleko powstałe z kokosa zawiera również mnóstwo elektrolitów, co stanowić może napój izotoniczny dla wszystkich, którzy prowadzą aktywny tryb życia!
Zdjęcie: Fotolia
Domowe mleczko kokosowe
Mimo, iż mleczko kokosowe dostępne jest w sklepach w postaci zapuszkowanej, warto samodzielnie przygotować je w domowym zaciszu! Do jego przygotowania potrzebować będziemy: orzecha kokosowego, 2 szklanek wody, gazy lub bawełnianej ściereczki, miksera i szczelnie zamykanego pojemnika.
Pracę nad wyrobem mleczka kokosowego należy zacząć od posiekania miąższu kokosa, który następnie umieszcza się w misce, zalewa przegotowaną wodą i dokładnie miksuje. Powstały płyn przelewa się przez gazą , wyciska mleczko do pojemnika i przechowuje w lodówce maksymalnie dwa dni!
Mleko kokosowe w kuchni
Mleczko kokosowe stanowi doskonały dodatek zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych. Genialnie sprawdzi się więc w połączeniu z rybami, mięsem, makaronami, kaszami czy ryżem!
Przysmak ten będzie wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego, z którego przygotować można kremową zupę, naleśniki, racuszki, budyń, kleik, krem czy jogurt i lody! Wykorzystać go można również podczas pieczenia ciast, tortów czy ciasteczek, ale także jako bazę dla domowych koktajli i drinków!
Kuchnie świata obfitują w najróżniejsze dodatki, zioła i przyprawy. Które należą do Waszych ulubionych?
Zdjęcie: Fotolia
Jeśli uwielbiacie kuchnię orientalną, do przyrządzanych przez Was dań koniecznie wykorzystajcie mleczko kokosowe, z którego przygotować możecie znakomitą zupę z kurczakiem i groszkiem na mleku kokosowym, a także deserowe bajaderki z mlekiem kokosowym - skosztujcie i podzielcie się opinią. Zapraszamy!
niezły kąsek
SylaUla