Rozpoczęcie produkcji mleka MINILA, poprzedziło wykonanie - trwającego ponad rok - cyklu badań w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych I Katedry Pediatrii UM w Poznaniu.
"Badania kliniczne wykazały bardzo dobrą tolerancję i akceptację mleka MINILA przez osoby, u których uprzednio, po wypiciu mleka, występowały dolegliwości ze strony układu pokarmowego" – mówi prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy, pod którego kierunkiem badania przeprowadzono.
W związku z pozytywnymi rezultatami badań, opublikowanymi w raporcie, SM Gostyń podjęła decyzję o produkcji próbnych partii mleka.
"W Polsce nietolerancja laktozy występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz aż u 15% osób dorosłych. Problem dotyka więc bardzo dużą część polskiego społeczeństwa, a na rynku brakuje produktów przeznaczonych dla osób, które nie mogą spożywać produktów mleczarskich, z zawartością tradycyjnego mleka. Dlatego też – zachęceni wynikami badań klinicznych – podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszej oferty mleka o zmniejszonej zawartości laktozy, które będzie mógł spożywać każdy" – mówi Grzegorz Grzeszkowiak, prezes zarządu SM Gostyń.
Spółdzielnia zamierza systematycznie rozszerzać sieci dystrybucji mleka MINILA na kolejne województwa, w celu osiągnięcia planu dostępności marki na terenie całej Polski.
Na rynku obecnie dostępne są dwie wersje smakowe mleka MINILA :
1. Mleko świeże MINILA
Otrzymywane z mleka surowego poddanego procesowi homogenizacji, normalizacji, hydrolizy enzymatycznej laktozy i pasteryzacji.
Przeznaczone do bezpośredniego spożycia oraz do celów kulinarnych
Wartość energetyczna 100 ml mleka: 234 kJ / 56 kcal
Warunki przechowywania: w temperaturze 1 - 8°C
Zawartość tłuszczu: 2,5 %
Termin przydatności do spożycia: 7 dni
Opakowanie: Karton/1 litr
Cena: ok. 2 PLN
2. Mleko świeże czekoladowe MINILA
Otrzymywane poprzez normalizację i pasteryzację mleka surowego - dodaje się czekoladę w formie sproszkowanej
Przeznaczone do bezpośredniego spożycia
Wartość energetyczna 100 ml produktu:361 kJ / 85 kcal
Warunki przechowywania: w temperaturze nie wyższej niż 8°C
Termin przydatności do spożycia: 7 dni
Opakowanie: Kartonik/250 ml
Cena: ok. 0,90 PLN
"Badania kliniczne wykazały bardzo dobrą tolerancję i akceptację mleka MINILA przez osoby, u których uprzednio, po wypiciu mleka, występowały dolegliwości ze strony układu pokarmowego" – mówi prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy, pod którego kierunkiem badania przeprowadzono.
W związku z pozytywnymi rezultatami badań, opublikowanymi w raporcie, SM Gostyń podjęła decyzję o produkcji próbnych partii mleka.
"W Polsce nietolerancja laktozy występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz aż u 15% osób dorosłych. Problem dotyka więc bardzo dużą część polskiego społeczeństwa, a na rynku brakuje produktów przeznaczonych dla osób, które nie mogą spożywać produktów mleczarskich, z zawartością tradycyjnego mleka. Dlatego też – zachęceni wynikami badań klinicznych – podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszej oferty mleka o zmniejszonej zawartości laktozy, które będzie mógł spożywać każdy" – mówi Grzegorz Grzeszkowiak, prezes zarządu SM Gostyń.
Spółdzielnia zamierza systematycznie rozszerzać sieci dystrybucji mleka MINILA na kolejne województwa, w celu osiągnięcia planu dostępności marki na terenie całej Polski.
Mleko dla osób z nietolerancją laktozy - charakterystyka produktu
Mleko MINILA to produkt polecany w szczególności dla osób z nietolerancją laktozy, jak również dla wszystkich pozostałych konsumentów mleka. W pełni zachowuje wartości odżywcze tradycyjnego mleka świeżego, jednocześnie nie powodując efektów ubocznych u osób z problemami trawiennymi. Mleko MINILA to pasteryzowane, świeże mleko o obniżonej zawartości laktozy, dostępne w kartonie z praktyczną w użyciu i przechowywaniu zakrętką. Spółdzielnia Mleczarska Gostyń gwarantuje stałą, najwyższą jakość mleka MINILA, którego odpowiednie warunki produkcji potwierdzają posiadane certyfikaty.Na rynku obecnie dostępne są dwie wersje smakowe mleka MINILA :
1. Mleko świeże MINILA
Otrzymywane z mleka surowego poddanego procesowi homogenizacji, normalizacji, hydrolizy enzymatycznej laktozy i pasteryzacji.
Przeznaczone do bezpośredniego spożycia oraz do celów kulinarnych
Wartość energetyczna 100 ml mleka: 234 kJ / 56 kcal
Warunki przechowywania: w temperaturze 1 - 8°C
Zawartość tłuszczu: 2,5 %
Termin przydatności do spożycia: 7 dni
Opakowanie: Karton/1 litr
Cena: ok. 2 PLN
2. Mleko świeże czekoladowe MINILA
Otrzymywane poprzez normalizację i pasteryzację mleka surowego - dodaje się czekoladę w formie sproszkowanej
Przeznaczone do bezpośredniego spożycia
Wartość energetyczna 100 ml produktu:361 kJ / 85 kcal
Warunki przechowywania: w temperaturze nie wyższej niż 8°C
Termin przydatności do spożycia: 7 dni
Opakowanie: Kartonik/250 ml
Cena: ok. 0,90 PLN
Gość