Czym w ogóle różnią się te dwa rodzaje mleka? Przede wszystkim, o tym czy mleko jest UHT czy pasteryzowane decyduje obróbka termiczna, której poddawane jest surowe krowie mleko. I tak mleko UHT poddawane jest procesowi sterylizacji w temperaturze co najmniej 135 stopni Celsjusza. Tak wysoka temperatura niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, ale niestety przyczynia się również do dużych strat witamin i innych składników odżywczych.
Natomiast w pasteryzacji na mleko działa o wiele niższa temperatura, dlatego ten rodzaj mleka jest cenniejszy dla naszego organizmu ze względu na większą zawartość składników odżywczych i witamin. Poza tym, mleko UHT traci również walory smakowe poprzez proces sterylizacji. Ważną także różnicą między tymi rodzajami jest też okres przydatności do spożycia, który w mleku pasteryzowanym wynosi tylko kilka dni, a w UHT jest o wiele dłuższy.
Natomiast w pasteryzacji na mleko działa o wiele niższa temperatura, dlatego ten rodzaj mleka jest cenniejszy dla naszego organizmu ze względu na większą zawartość składników odżywczych i witamin. Poza tym, mleko UHT traci również walory smakowe poprzez proces sterylizacji. Ważną także różnicą między tymi rodzajami jest też okres przydatności do spożycia, który w mleku pasteryzowanym wynosi tylko kilka dni, a w UHT jest o wiele dłuższy.