Moc ziół

  • 2

Naturalna przyprawa, która wzbogaci smak danej potrawy. Czy wiesz jakie zioła warto stosować?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Moc ziół
Wśród najpopularniejszych ziół wymienia się bazylię, tymianek... Jednak warto sięgać również po inne, równie dobre przyprawy. Warto kupować świeże zioła, zamiast tych ususzonych, zapakowanych w torebki. Oto kilka naszych propozycji.

Bazylia

Zacznijmy od tego, bodajże najpopularniejszego dodatku do potraw. Bazylię można dodać do niemal każdego dania. Dobrze komponuje się z mięsami. Niektórzy dodają ją nawet do pasztetów czy przeróżnych farszów. Poza tym bazylię warto dodawać do ryb, zwłaszcza tych pieczonych, które dodatkowo skropione sokiem z cytryny mają dobry smak.

Przyprawę tą śmiało można dodawać także do wszelkich potraw warzywnych. Charakterystyczny smak bazylii sprawi, że każda, nawet najprostsza potrawa, jak zielony ogórek z jogurtem, będzie smaczna. Innym przykładem może być połączenie pomidorów z serem mozzarella i właśnie z bazylią.

Kminek

Warto go dodawać do ciężkostrawnych potraw, jak m.in. kapusty, grochu, wieprzowiny, tłustych mięs. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych wzdęć i dolegliwości układy pokarmowego.

Ponadto kminek dobrze komponuje się z zupami, pieczonymi mięsami czy też sałatkami.

Dojrzałe liście kminku można gotować tak, jak szpinak. Dzięki temu uzyskamy wyrazistszy smak.

Cząber

Szczególnie polecany jest jako dodatek do fasoli. Poza tym warto nim przyprawiać ziemniaki, kapustę kwaszoną, wszelkie surówki.

Cząber ma intensywny zapach, dlatego też warto zachować umiar w jego stosowaniu.

Pokrzywa

Być może brzmi to dziwnie, ale pokrzywa (zwyczajna lub żegawka) jest dobrą przyprawą. Należy jednak pamiętać, że do potraw dodaje się jedynie młode listki. Warto je dodawać do sałatek, zup, szpinaku lub soków warzywnych.

Trybulka

Ziele to ma pikantno-słodki smak. Młode, świeżo pokrojone listki warto dodawać do sałatek, surówek, szpinaku, sosów.

Melisa

Znana jest ze swoich właściwości uspokajających. Melisą można przyprawiać zupy, surówki czy też sałatki. Szczególnie dobrze komponuje się z zieloną sałatą i surówkami jarzynowymi.

Biedrzeniec sałatkowy

Dodaje się go do zup, sałatek, potraw warzywnych. Poza tym wzbogaca się nim przeróżne mieszanki ziołowe.

Anyż

Dodaje się go do chleba, marchwi, sałatek, gruszek i śliwek. Ma słodko-pikantny smak.