Wśród najpopularniejszych ziół wymienia się bazylię, tymianek... Jednak warto sięgać również po inne, równie dobre przyprawy. Warto kupować świeże zioła, zamiast tych ususzonych, zapakowanych w torebki. Oto kilka naszych propozycji.
Bazylia
Zacznijmy od tego, bodajże najpopularniejszego dodatku do potraw. Bazylię można dodać do niemal każdego dania. Dobrze komponuje się z mięsami. Niektórzy dodają ją nawet do pasztetów czy przeróżnych farszów. Poza tym bazylię warto dodawać do ryb, zwłaszcza tych pieczonych, które dodatkowo skropione sokiem z cytryny mają dobry smak.
Przyprawę tą śmiało można dodawać także do wszelkich potraw warzywnych. Charakterystyczny smak bazylii sprawi, że każda, nawet najprostsza potrawa, jak zielony ogórek z jogurtem, będzie smaczna. Innym przykładem może być połączenie pomidorów z serem mozzarella i właśnie z bazylią.
Kminek
Warto go dodawać do ciężkostrawnych potraw, jak m.in. kapusty, grochu, wieprzowiny, tłustych mięs. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych wzdęć i dolegliwości układy pokarmowego.
Ponadto kminek dobrze komponuje się z zupami, pieczonymi mięsami czy też sałatkami.
Dojrzałe liście kminku można gotować tak, jak szpinak. Dzięki temu uzyskamy wyrazistszy smak.
Cząber
Szczególnie polecany jest jako dodatek do fasoli. Poza tym warto nim przyprawiać ziemniaki, kapustę kwaszoną, wszelkie surówki.
Cząber ma intensywny zapach, dlatego też warto zachować umiar w jego stosowaniu.
Pokrzywa
Być może brzmi to dziwnie, ale pokrzywa (zwyczajna lub żegawka) jest dobrą przyprawą. Należy jednak pamiętać, że do potraw dodaje się jedynie młode listki. Warto je dodawać do sałatek, zup, szpinaku lub soków warzywnych.
Trybulka
Ziele to ma pikantno-słodki smak. Młode, świeżo pokrojone listki warto dodawać do sałatek, surówek, szpinaku, sosów.
Melisa
Znana jest ze swoich właściwości uspokajających. Melisą można przyprawiać zupy, surówki czy też sałatki. Szczególnie dobrze komponuje się z zieloną sałatą i surówkami jarzynowymi.
Biedrzeniec sałatkowy
Dodaje się go do zup, sałatek, potraw warzywnych. Poza tym wzbogaca się nim przeróżne mieszanki ziołowe.
Anyż
Dodaje się go do chleba, marchwi, sałatek, gruszek i śliwek. Ma słodko-pikantny smak.
Bazylia
Zacznijmy od tego, bodajże najpopularniejszego dodatku do potraw. Bazylię można dodać do niemal każdego dania. Dobrze komponuje się z mięsami. Niektórzy dodają ją nawet do pasztetów czy przeróżnych farszów. Poza tym bazylię warto dodawać do ryb, zwłaszcza tych pieczonych, które dodatkowo skropione sokiem z cytryny mają dobry smak.
Przyprawę tą śmiało można dodawać także do wszelkich potraw warzywnych. Charakterystyczny smak bazylii sprawi, że każda, nawet najprostsza potrawa, jak zielony ogórek z jogurtem, będzie smaczna. Innym przykładem może być połączenie pomidorów z serem mozzarella i właśnie z bazylią.
Kminek
Warto go dodawać do ciężkostrawnych potraw, jak m.in. kapusty, grochu, wieprzowiny, tłustych mięs. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych wzdęć i dolegliwości układy pokarmowego.
Ponadto kminek dobrze komponuje się z zupami, pieczonymi mięsami czy też sałatkami.
Dojrzałe liście kminku można gotować tak, jak szpinak. Dzięki temu uzyskamy wyrazistszy smak.
Cząber
Szczególnie polecany jest jako dodatek do fasoli. Poza tym warto nim przyprawiać ziemniaki, kapustę kwaszoną, wszelkie surówki.
Cząber ma intensywny zapach, dlatego też warto zachować umiar w jego stosowaniu.
Pokrzywa
Być może brzmi to dziwnie, ale pokrzywa (zwyczajna lub żegawka) jest dobrą przyprawą. Należy jednak pamiętać, że do potraw dodaje się jedynie młode listki. Warto je dodawać do sałatek, zup, szpinaku lub soków warzywnych.
Trybulka
Ziele to ma pikantno-słodki smak. Młode, świeżo pokrojone listki warto dodawać do sałatek, surówek, szpinaku, sosów.
Melisa
Znana jest ze swoich właściwości uspokajających. Melisą można przyprawiać zupy, surówki czy też sałatki. Szczególnie dobrze komponuje się z zieloną sałatą i surówkami jarzynowymi.
Biedrzeniec sałatkowy
Dodaje się go do zup, sałatek, potraw warzywnych. Poza tym wzbogaca się nim przeróżne mieszanki ziołowe.
Anyż
Dodaje się go do chleba, marchwi, sałatek, gruszek i śliwek. Ma słodko-pikantny smak.
haniakson
evita0007
Lubczyk
Ta roślinka jest symbolem miłości i kulinarnych eksperymentów.
Ale jest to również niezastąpiony składnik sosów,zup, potraw z ryżu,kasz,drobiu,jajecznicy oraz ryb :-)
Polecam :-)