Trochę teorii
Rodzinne "strony" czereśni to Europa, Kaukaz i Azja Zachodnia. U nas w kraju możemy spotkać ją właściwie wszędzie, głównie jednak rośnie na południu Polski. Występuje w wielu odmianach i uprawia się ją jako drzewo owocowe. Kwitnie od kwietna do maja. Trzeba bardzo dbać o drzewko czereśni, ponieważ jej owoce bywają bardzo często zjadane przez ptaki, które to w ten sposób przyczyniają się do rozsiewania tych owoców.
Czereśnie mają szerokie zastosowanie w kuchni. Bywają używane do produkcji wina, konfitur, koncentratów, napojów oraz do przyrządzania wielu dań, zazwyczaj jako dodatek, który wzbogaca smak.
Sezon czereśniowy jest krótki, więc jak tylko się pojawią, trzeba korzystać. Jeżeli chcesz posadzić drzewko w przydomowym ogrodzie, musisz pamiętać o paru rzeczach. Gleba musi być żyzna oraz bogata w składniki mineralne. Należy też osłonić drzewka przed chłodnym wiatrem. Co prawda drzewka czereśni są mocne, ale mogą zimą zmarznąć, stąd ta uwaga. Najlepiej do hodowania czereśni wybrać miejsce, które będzie słoneczne i najlepiej zaciszne.
Zdjęcie: Fotolia
Magiczne działania czereśni
Chcesz zachować na dłużej swoją młodość? Jedz czereśnie. Dzięki nim nasza cera stanie się jędrna i wygładzona, zmarszczki nie będą nam straszne. Owoce te hamują proces starzenia się skóry, co zostało udowodnione. Działają niczym olimpijski afrodyzjak. Czereśnie oczyszczają nasz organizm z toksyn i usuwają z niego nadmiar soli, są moczopędne, a to za sprawą zawartego w nich potasu. Owoce te wspaniale wpływają na nasze serce czy stawy. Czereśnie są bogate w witaminy z grupy B. Szczególnie ważna jest zawarta w nich witamina B5, ponieważ pomaga ona w leczeniu artretyzmu.
W 100 gramach czereśni znajduje się około 60 kalorii, nie jest to dużo, zatem spożywanie tego owocu nie przyczyni się do naszego przybrania na wadze. Cudowne właściwości tych małych, okrągłych owoców, zostały docenione przez galijskich przodków. Czereśnie mają także dobroczynny wpływ na nasze nerki. Zapobiegają między innymi powstaniu dny moczanowej, która jest bardzo poważnym schorzeniem.
Zdjęcie: Fotolia
Czereśnie, czereśnie, czereśnie...
To owoce, które mają wiele drogocennych dla człowieka właściwości i traktowane są jako bardzo wartościowe. Wszyscy czekam na sezon czereśniowy ponieważ, nie ma co ukrywać, czereśnie są pyszne! Mimo że w 80 % składają się z wody, w pozostałych 20 % znajduje się wiele cennych składników i witamin. Oprócz potasu znajdziemy w czereśniach żelazo, jod (mają go więcej niż niektóre ryby morskie, w tym dorsz) oraz wapń. Jod reguluje pracę hormonów, które są na przykład odpowiedzialne za regulację przemiany materii.
Jedzmy zatem czereśnie, bo są zdrowe i dobre. Sezon na nie krótki, więc wykorzystajmy go w pełni. Ci, którzy mają taką możliwość powinni zainwestować w przydomowe drzewka i cieszyć się tymi owocami każdego roku. Nie jest to pracochłonne zajęcie, a dzięki czereśniom dostarczymy naszemu organizmowi wiele cennych właściwości.
Co ciekawego możesz przygotować z czereśni? Skorzystaj z naszych przepisów!
Paulina57 przygotowała pyszne muffiny z czereśniami. Wyglądają naprawdę znakomicie. Jaki jest smak pieczonych czereśni? Autorka przepisu twierdzi, że wspaniały. A może przekonacie się sami?
Pierogi z czereśniami? Czemu nie! Są trochę pracochłonne, ale warto je przyrządzić. Przepis przygotowała dla Was dayzi. Pamiętajcie, że czereśnie należy wydrylować.
Pyszne ciasto z czereśniami oraz francuskie kółeczka z czereśniami zrobiła zewa. Wyglądają naprawdę apetycznie. Tutaj też musisz pamiętać o tym, żeby wydrylować owoce. Smaczne przekąski, naprawdę polecamy!
Edytha przyrządziła wspaniałą wątróbkę z czereśniami. Jak sama twierdzi, był to eksperyment, ale wyszło naprawdę znakomicie. Całości samku dodało wino oraz rozmaryn. Warto sprawdzić ten przepis!
Poznaj przepis na sznycle z indyka z czereśniami >>>
karola25
LauraLaura