Jak zrobić lody jogurtowe?

Domowe lody jogurtowe robi się z jogurtu greckiego, mleka skondensowanego i dodatków, np. banana, czekolady. Lody bez maszynki robi się dłużej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody jogurtowe?
fot. Fotolia
Lody jogurtowe przygotowuje się najczęściej na słodko. Możesz jednak poeksperymentować i zrobić lody o smaku zielonej herbaty, szpinaku czy pomidorów.

Lody jogurtowe bez maszyny – jak przygotować mrożony jogurt w domu

Podstawowy składnik lodów jogurtowych to jogurt grecki o gęstej konsystencji. Potrzebujesz też mleka skondensowanego. Możesz je zastąpić mlekiem kokosowym lub innym chudym mlekiem roślinnym – deser będzie mniej kaloryczny. Lody w maszynce do lodów zrobisz w zaledwie 10-15 minut. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, na lody poczekasz kilka godzin. Będą jednak równie pyszne. Najłatwiejszy przepis na lody jogurtowe nie sprawi problemów nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni:
  • jogurt grecki wymieszaj z mlekiem na gładką masę,
  • dodaj swoje ulubione owoce, mus, kawałki czekolady lub inne dodatki,
  • przełóż masę do plastikowego pojemnika (możesz wykorzystać puste opakowania spożywcze),
  • wstaw lody do zamrażarki, co pół godziny mieszaj je, żeby usunąć kryształki lodu i wyrównać konsystencję.
Lody będą gotowe do jedzenia po około 3-5 godzinach.

Domowe lody jogurtowe – jakie wybrać smaki

Mrożony jogurt dobrze komponuje się ze smakiem owoców i innych słodkich dodatków, takich jak czekolada, wanilia, toffi i bakalie. Możesz jednak wypróbować lody jogurtowe w wersji wytrawnej. Lody szpinakowe, pomidorowe i buraczane mają pyszny, oryginalny smak. Odważni mogą skusić się na lody o smaku serów pleśniowych, musztardy, chrzanu czy piwa.