Pyzy, knedle czy kopytka - receptur na te równie popularna dania również nie zabraknie wśród propozycji popularnej gospodyni! Nic więc dziwnego, że książka "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej" to podwójna gratka - nie tylko dla wszystkich smakoszy, ale również dla fanów serialu!
Jeśli dotychczas wydawało Wam się, że nie ma takiego przepisu na pierogi, który byłby w stanie Was zaskoczyć, tym bardziej powinniście sięgnąć po tę pozycję. Znajdziecie w niej przeróżne kompozycje smakowe - słodkie i słone, przygotowywane na różnorakie sposoby: gotowane, smażone, pieczone. Część receptur w wersji tradycyjnej, inne - nowoczesnej. Szybko przekonacie się, że nawet tak dobrze znane wszystkim danie jak pierogi może zadowolić każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie!
Podstawowym elementem pierogów jest ciasto - książkę otwiera podstawowy przepis, w wersji z jajkiem i bez. Miłośników klasycznych smaków ucieszą receptury na pierogi z kapustą, mięsem, ruskie, z serem lub jagodami. Dla tych, którzy pragną odkrywać nowe smaki, Kazimiera Solejuk dzieli się nowoczesnymi przepisami i kombinacjami, wśród których znalazły się pierogi z kaszą kukurydzianą i serem, fasolą i parmezanem, a nawet z kapustą i śliwkami!
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić pierogi w odmianach regionalnych - po galicyjsku, ormiańsku, litewsku czy starorusku - również i takie receptury znalazły się w książce. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie - nie brakuje przepisów bezmięsnych, np. na pierogi z soczewicą czy grzybami.
Druga część książki poświęcona jest oryginalnym (i prostym!) pomysłom na gotowe dania z zamrażarki. Smak pierogów z mięsem można urozmaicić sosem paprykowo-czosnkowym, pierogi z serem znakomicie będą smakowały z sosem karmelowym z migdałami, a pierogi jagodowe podane z sosem toffi z dodatkiem jagód i syropem klonowym zachwycą wszystkich!
To jednak nie koniec rarytasów, bowiem "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej" to także oryginalne pomysły na uszka z mięsem z sosem ze świeżej cukinii i kurek czy knedle z truskawkami z dodatkiem sosu anyżowo-karmelowego. Trzeba przyznać, że propozycja kopytek ze szpinakiem i czosnkiem również brzmi kusząco!
Wszystkie prezentowane przepisy są krótkie, napisane w przystępny sposób, zawierają opis przygotowania krok po kroku oraz listę niezbędnych składników. Każda receptura opatrzona jest fotografią z propozycją dekoracji i podania potrawy.
Książka "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej" ukazała się 7 listopada nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.
Jeśli dotychczas wydawało Wam się, że nie ma takiego przepisu na pierogi, który byłby w stanie Was zaskoczyć, tym bardziej powinniście sięgnąć po tę pozycję. Znajdziecie w niej przeróżne kompozycje smakowe - słodkie i słone, przygotowywane na różnorakie sposoby: gotowane, smażone, pieczone. Część receptur w wersji tradycyjnej, inne - nowoczesnej. Szybko przekonacie się, że nawet tak dobrze znane wszystkim danie jak pierogi może zadowolić każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie!
Podstawowym elementem pierogów jest ciasto - książkę otwiera podstawowy przepis, w wersji z jajkiem i bez. Miłośników klasycznych smaków ucieszą receptury na pierogi z kapustą, mięsem, ruskie, z serem lub jagodami. Dla tych, którzy pragną odkrywać nowe smaki, Kazimiera Solejuk dzieli się nowoczesnymi przepisami i kombinacjami, wśród których znalazły się pierogi z kaszą kukurydzianą i serem, fasolą i parmezanem, a nawet z kapustą i śliwkami!
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić pierogi w odmianach regionalnych - po galicyjsku, ormiańsku, litewsku czy starorusku - również i takie receptury znalazły się w książce. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie - nie brakuje przepisów bezmięsnych, np. na pierogi z soczewicą czy grzybami.
Druga część książki poświęcona jest oryginalnym (i prostym!) pomysłom na gotowe dania z zamrażarki. Smak pierogów z mięsem można urozmaicić sosem paprykowo-czosnkowym, pierogi z serem znakomicie będą smakowały z sosem karmelowym z migdałami, a pierogi jagodowe podane z sosem toffi z dodatkiem jagód i syropem klonowym zachwycą wszystkich!
To jednak nie koniec rarytasów, bowiem "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej" to także oryginalne pomysły na uszka z mięsem z sosem ze świeżej cukinii i kurek czy knedle z truskawkami z dodatkiem sosu anyżowo-karmelowego. Trzeba przyznać, że propozycja kopytek ze szpinakiem i czosnkiem również brzmi kusząco!
Wszystkie prezentowane przepisy są krótkie, napisane w przystępny sposób, zawierają opis przygotowania krok po kroku oraz listę niezbędnych składników. Każda receptura opatrzona jest fotografią z propozycją dekoracji i podania potrawy.
Książka do nabycia na Empik.com!
Książka "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej" ukazała się 7 listopada nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.