Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności przez dłuższy czas. Odpowiednio zamrożone warzywa zachowają większość witamin, ale także swój smak i apetyczny wygląd.
Zabieg ten to nic innego jak krótkotrwała obróbka termiczna, która pozwala na zachowanie smaku i koloru warzyw poprzez wyeliminowanie enzymów odpowiedzialnych za zmianę ich barwy!
Pokrojone lub podzielone na kawałki warzywa wrzucamy na wrzątek, a po 1-2 minutach od ponownego zagotowania wody, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i wkładamy do miski wypełnionej lodem lub przelewamy zimną wodą.
Które warzywa wymagają blanszowania przed mrożeniem?
Temu zabiegowi poddać powinniśmy kalafior, brokuły, fasolkę szparagową, groszek zielony, bób, brukselkę (niewielkie kawałki warzyw, takie jak bób czy groszek blanszujemy zaledwie pół minuty). Blanszowaniu poddać możemy też kapustę włoską, białą i czerwoną (warzywa te najlepiej sparzyć w wodzie z dodatkiem octu).
Marchewka, pietruszka, buraki, cebula, por, dynia czy cukinia to warzywa, które można wcześniej upiec, zmiksować lub pokroić i dopiero wtedy zamrozić w osobnych woreczkach lub plastikowych opakowaniach przeznaczonych do tego celu. Przełożone do opakowania warzywa warto opisać datą mrożenia, dzięki czemu będziemy pamiętać jak długo dana porcja znajdować się może w zamrażalniku. Dla większości warzyw jest to około 6 miesięcy!
Do czego wykorzystać zamrożone warzywa?
Natkę pietruszki i jej korzeń wykorzystać możecie do zup lub sosów. Zieloną część tego warzywa śmiało zużyjecie do robienia kostek lodu, które wspaniale urozmaicą smak Waszych napojów. Co sądzicie na smakowitych i esencjonalnych ziołach? Koper, który niewątpliwie do nich należy potraktujcie jako aromatyczny i wyrazisty dodatek do sosu lub zupy, a niebywale intensywnego w smaku selera dodajcie do bulionu czy roladek mięsnych!
Niejedna kremowa zupa z dodatkiem pora zyska na smaku, jeśli dodacie do niej cienkie talarki tego smakołyku! Na zapominajcie również o warzywach, które zawierają w sobie ogromne pokłady żelaza. Mowa tu oczywiście o fasolce szparagowej!
Jej większą ilość przygotować można podobnie jak w sezonie letnim, czyli w towarzystwie bułki tartej i masła! Zachowany w postaci różyczek brokuł i kalafior spożytkujecie do zupy, zapiekanki, tarty, a nawet nadzienia do naleśników czy pierogów!
Mamy nadzieję, że Wasze zamrażalki pełne będą aromatycznych warzyw, które wzbogacać będą Wasze ulubione potrawy i przekąski!
Dowiedz się więcej, jak mrozić i rozmrażać warzywa >>>
pietroocha
karola25
LauraLaura