Warzywa - mrożenie i rozmrażanie

Czas przechowywania w zamrażarce i czas rozmrażania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Warzywa - mrożenie i rozmrażanie
SZPARAGI Czas przechowywania: 12 mies. Zamrożone szparagi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 min. FASOLKA SZPARAGOWA Czas przechowywania: 12 mies. Nie trzeba jej rozmrażać przed gotowaniem - całe strączki gotujemy 7-8 min, a pokrojone najwyżej 5 min. BURAKI ĆWIKŁOWE Czas przechowywania: 6-8 mies. Rozmrażamy w lodówce 2 godziny. Podajemy na zimno! BRUKSELKA Czas przechowywania: 12 mies. Zamrożoną brukselkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy nie dłużej niż 8 minut. KAPUSTA WŁOSKA Czas przechowywania: 12 mies. Zamrożoną wkładamy do wrzącej wody i gotujemy jak brukselkę. MARCHEW I PIETRUSZKA Czas przechowywania: 12 mies. Nie trzeba ich rozmrażać, można gotować i piec. KALAFIOR Czas przechowywania: 6 mies. Nie trzeba go rozmrażać - wkładamy do wrzątku i gotujemy nie dłużej niż10 min. DYNIA Czas przechowywania: 6 mies. Nie trzeba jej rozmrażać - pokrojoną dynię gotujemy lub pieczemy, a dynię zamrożoną w postaci przecieru podgrzewamy na parze. GRZYBY Czas przechowywania: 3 mies. Rozmrażamy w naczyniu pod przykryciem w lodówce. GROSZEK Czas przechowywania: 12 mies. Nie trzeba go rozmrażać; wrzucamy go do wrzącej wody na 5-7 min. ZIEMNIAKI Czas przechowywania: młode - 12 mies., gotowane - 3 mies. Nie trzeba ich rozmrażać. Puree podgrzewamy na parze. SZPINAK Czas przechowywania: 12 mies. Nie trzeba go rozmrażać. Gotujemy go na parze lub dusimy.