Dla tych , co lubią oryginalne zachowania w kuchni - test z mrożenia ogórków. Potrzebne są do tego młode ogórki - wielkości korniszonów , które śmiało wrzucamy do zamrażalki i czekamy.
Ile? To zależy od nas. Możemy po prostu wyjąć je zimą , aby docenić ich niepowtarzalny aromat - bo faktem jest , że pachną dość intensywnie - za co śmiało można dać im plusa. Gorzej z ich twardością - są rozlazłe , bo przecież dużo w nich wody. Ale wszystko pod kontrolą - takie oto ogórki mogą posłużyć do sporządzenia sosu a la tatarskiego . Wystarczy je potrzeć na tarce jarzynowej - najlepiej jak najszybciej po wyjęciu z zamrażalki - i dodać do jogurtu , dodać starty chrzan, gotowane i pokrojone jajko , sól , pieprz ziołowy.
I oto nawet zimą bez wychodzenia do sklepu możemy cieszyć się smakiem świeżych ogórków - aromat z pewnością lepszy niż tych szklarniowych.Powodzenia w zabawie ;)
Ile? To zależy od nas. Możemy po prostu wyjąć je zimą , aby docenić ich niepowtarzalny aromat - bo faktem jest , że pachną dość intensywnie - za co śmiało można dać im plusa. Gorzej z ich twardością - są rozlazłe , bo przecież dużo w nich wody. Ale wszystko pod kontrolą - takie oto ogórki mogą posłużyć do sporządzenia sosu a la tatarskiego . Wystarczy je potrzeć na tarce jarzynowej - najlepiej jak najszybciej po wyjęciu z zamrażalki - i dodać do jogurtu , dodać starty chrzan, gotowane i pokrojone jajko , sól , pieprz ziołowy.
I oto nawet zimą bez wychodzenia do sklepu możemy cieszyć się smakiem świeżych ogórków - aromat z pewnością lepszy niż tych szklarniowych.Powodzenia w zabawie ;)