Jak przygotować potrawy do mrożenia?

Potrawy przeznaczone do mrożenia trzeba najpierw odpowiednio przygotować, czyli ugotować, udusić lub upiec.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak przygotować potrawy do mrożenia?

Przyrządzanie niektórych warto jednak zakończyć na wcześniejszym etapie i wykończyć je tuż przed podaniem (patrz wyżej). Ale uwaga! – nie przyrządzajmy ich z mrożonek, bo tych nie można ponownie zamrażać.

Warzywa przeznaczone do zamrażania należy zblanszować, czyli krótko obgotować we wrzątku – zachowają ładniejszy kolor, lepszy smak i jędrność.

A oto kolejne kroki:
Studzenie – przygotowane potrawy przed zamrożeniem trzeba całkowicie ostudzić (np. obgotowane warzywa przelać zimną wodą). Zimne szybciej się zamrożą i nie sprawią, że rozmrożą się inne produkty w zamrażarce.
Dzielenie – potrawę należy podzielić na porcje, by łatwo było wyjąć tyle zupy czy kotletów, ile jest potrzebne na jeden raz.
Pakowanie – żywność trzeba tak zapakować, by nie dochodziły do niej wilgoć ani powietrze. Gdy pojemnik nie jest szczelny, jedzenie będzie wysychać, tracąc smak, kolor i wartość odżywczą. Przed zamknięciem torebki foliowej należy z jej wnętrza usunąć powietrze. Wolne przestrzenie w pojemnikach warto wypełnić zmiętą folią spożywczą. Wszelkiego rodzaju opakowania muszą być dopuszczone przez producenta do kontaktu z żywnością i nadawać się do zamrażania. Powinny być dość grube i wytrzymałe na pęknięcia. Uwaga! W folię aluminiową nie pakuj kwaśnych potraw. Po dłuższym czasie kwasy, np. z sosu z lazanii, kapusty, wejdąw reakcję z aluminium i zniszczą folię, jedzenie zaś nabierze metalicznego smaku.
Oznakowanie – zapakowane potrawy warto podpisać wodoodpornym pisakiem. Na opakowaniu umieścić ich nazwę i datę zamrożenia.

Sposoby pakowania żywności przeznaczonej do mrożenia:
Właściwe opakowanie to klucz do sukcesu. Gwarantuje, że potrawa zachowa niezmieniony smak, łatwo ją będzie wyjąć i odgrzać.

1. Zupa, gulasz
Produkty płynne i półpłynne dobrze jest przelać do sztywnych, plastikowych pojemników przeznaczonych specjalnie do zamrażania – najlepiej prostokątnych, bo łatwiej je układać. Nie używaj słoików – mogą pęknąć.

2. Jarzyny
Warzywa do obiadu czy sałatki najpierw warto podmrozić na tackach, a potem przesypać i przechowywać zapakowane w torebki do zamrażania. Mogą być one zamykane klipsem lub posiadać zamknięcie strunowe. Dzięki temu łatwo też odsypać część jarzyn.

3. Paszteciki, kopytka
Przed zamrożeniem należy umieść je luźno na tacce wyłożonej folią spożywczą i przykryć folią. Wstawić na godzinę do zmarażarki, a gdy produkty podmarzną, przełożyć do plastikowego pojemnika. Pierogi warto jest układać w niewielkich odstępach, tak by uniknąć ich zlepiania.

4. Kotlety, naleśniki
Układaj je na sztywnych tackach lub w pojemnikach do mrożenia. Nie zapomnij o przekładaniu ich kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu łatwo będzie je rozdzielić bez uszkodzenia, bez uprzedniego rozmrażania.

5. Pieczeń, ryba
Małe porcje możesz owijać grubą folią aluminiową. Większe zawiń najpierw w folię spożywczą. Produkty przeznaczone do dłuższego przechowywania warto dodatkowo umieścić
w torebce plastikowej, aby nie traciły wody.


Zobacz także:
Jak prawidłowo zamrozić żywność?


Czy mrozicie gotowe potrawy? Jakie najczęściej?


Źródło: Pani domu