Zamrozić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, są jednak wyjątki w postaci np. rzodkiewki czy też ogórków oraz innych warzyw i owoców, które posiadają dużo wody.
Aby je zamrozić należy to zrobić w możliwie jak najszybszym czasie od zebrania. Owoce takie należy umyć w lodowatej wodzie, pozbawić wszelkiego rodzaju pestek, ogonków i wyszypułkować. Następnie należy zrobić z nich mniejsze porcje, włożyć do woreczków i umieścić w zamrażarce. Powinniśmy je zużyć maksymalnie w ciągu roku od zamrożenia.
Dowiedz się jak rozmrażać i zamrażać warzywa >>>
Mrożenie warzyw i owoców
Lato pełną parą z mnóstwem pysznych i świeżym warzyw oraz owoców. Warto zadbać o to, by na zimę mieć choć kawałek lata i nawet zamrożony.
ocena: 4/5 głosów: 3
pietroocha
gosia47-47
Może być cieżko, arbuz ma dużo wody, a takich raczej z dużą ilością wody nie powinno si mrozić.
weronikaS
karola25