Mrożenie warzyw i owoców

  • 4

Lato pełną parą z mnóstwem pysznych i świeżym warzyw oraz owoców. Warto zadbać o to, by na zimę mieć choć kawałek lata i nawet zamrożony.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Mrożenie warzyw i owoców
fot. Fotolia

Zamrozić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, są jednak wyjątki w postaci np. rzodkiewki czy też ogórków oraz innych warzyw i owoców, które posiadają dużo wody.

Aby je zamrozić należy to zrobić w możliwie jak najszybszym czasie od zebrania. Owoce takie należy umyć w lodowatej wodzie, pozbawić wszelkiego rodzaju pestek, ogonków i wyszypułkować. Następnie należy zrobić z nich mniejsze porcje, włożyć do woreczków i umieścić w zamrażarce. Powinniśmy je zużyć maksymalnie w ciągu roku od zamrożenia.


Dowiedz się jak rozmrażać i zamrażać warzywa >>>