Liście szpinaku są cennym składnikiem kulinarnym o bogatych właściwościach. Potwierdzone jest ich działanie antynowotworowe oraz wspomagające w walce z miażdżycą. Szpinak zawiera potas, żelazo oraz kwas foliowy. Powinien być jednym z podstawowych składników w naszej kuchni - idealnie posłuży jako dodatek do takich potraw jak:
1. ZUPY
Szpinak doskonale nadaje się do zup. Kiedy robię zupę krem, np. z cukinii, dodaję kilka łyżek mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku. Dzięki niemu zupa ma ładny zielony kolor i dodatkowo jest zdrowsza. Szpinak doskonale pasuje tez do serowej zupy. Można podawać ją z grzankami.
2. NALEŚNIKI
Do ciasta naleśnikowego dodaję 2-3 łyżki rozdrobnionego szpinaku. Takie naleśniki wykorzystuję potem do zapiekanek, krokietów. Podaję je najczęściej z farszem cebulowym lub serowym. Można je także zapiec pod pomidorowym sosem.
3. SOS
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, wyjmuję z zamrażarki paczkę szpinaku i robię sos. Szpinak podsmażam na maśle, doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dodaję około 1/2 szklanki mleka lub śmietany. Na koniec dodaję ser. Tak przygotowany podaję z makaronem. W kilka chwil mam gotowy wegetariański i smaczny obiad.
4. MIĘSO
Szpinak doskonale nadaje się do faszerowania - ja najczęściej używam mięsa drobiowego. Podsmażam szpinak na maśle i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku i mieszam ze startym serem. Taki farsz nakładam na kotlety i zwijam w roladki. Panieruję i smażę na patelni.
To tylko kilka pomysłów na wykorzystanie szpinaku. To bardzo zdrowe i wbrew pozorom smaczne warzywo, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Polecam serdecznie!
1. ZUPY
Szpinak doskonale nadaje się do zup. Kiedy robię zupę krem, np. z cukinii, dodaję kilka łyżek mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku. Dzięki niemu zupa ma ładny zielony kolor i dodatkowo jest zdrowsza. Szpinak doskonale pasuje tez do serowej zupy. Można podawać ją z grzankami.
2. NALEŚNIKI
Do ciasta naleśnikowego dodaję 2-3 łyżki rozdrobnionego szpinaku. Takie naleśniki wykorzystuję potem do zapiekanek, krokietów. Podaję je najczęściej z farszem cebulowym lub serowym. Można je także zapiec pod pomidorowym sosem.
3. SOS
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, wyjmuję z zamrażarki paczkę szpinaku i robię sos. Szpinak podsmażam na maśle, doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dodaję około 1/2 szklanki mleka lub śmietany. Na koniec dodaję ser. Tak przygotowany podaję z makaronem. W kilka chwil mam gotowy wegetariański i smaczny obiad.
4. MIĘSO
Szpinak doskonale nadaje się do faszerowania - ja najczęściej używam mięsa drobiowego. Podsmażam szpinak na maśle i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku i mieszam ze startym serem. Taki farsz nakładam na kotlety i zwijam w roladki. Panieruję i smażę na patelni.
To tylko kilka pomysłów na wykorzystanie szpinaku. To bardzo zdrowe i wbrew pozorom smaczne warzywo, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Polecam serdecznie!
Nina W.