Gwarantowana Tradycyjna Specjalność to unijny certyfikat, które gwarantuje, że dany produkt został doceniony ze względu na swój wyjątkowy charakter. 19 kwietnia w ten sposób docenione zostały dwa gatunki kiełbas – jałowcowa i myśliwska.
Charakterystyczny zapach
Każdy miłośnik mięs i kiełbas, który kiedykolwiek spotkał na swoim talerzu którąś z nich na pewno na długo zapamięta ten smak i zapach. Kiełbasa jałowcowa swój sekret zawdzięcza właśnie owocom krzewu jałowca, które są rozdrabniane tuż przed dodaniem do mięs. Dodatkowo kiełbasa jest wędzona w dymie jałowcowym, co nasyca ją charakterystycznym zapachem. Swój smak kiełbasa jałowcowa zawdzięcza również użyciu najlepszego mięsa wieprzowego.
Myśliwska na wyprawy
Kiełbasa myśliwska z kolei, jak sama nazwa wskazuje , wiąże się ściśle z myślistwem. Przede wszystkim dzięki zarówno podsuszaniu i wędzeniu kiełbasa zyskiwała trwałość i nadawała się na długie wyprawy łowieckie, przez cały czas zachowując trwałość, smak i zapach. Nie bez znaczenia był też fakt dodania dużej ilości czosnku. Dzięki tym wszystkim cechom nawet dzisiaj możemy poczuć się jak myśli w kniejach, kiedy na wycieczkę jako suchy prowiant weźmiemy smaczną kiełbasę.
Warto dodać, że kiełbasy jałowcowa i myśliwska zarejestrowane jako gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) mogą być produkowane na terenie całej Polski. Nazwy nie zostały zastrzeżone, co znaczy że, nazwy "kiełbasa jałowcowa" i "kiełbasa myśliwska" mogą być powszechnie stosowane.
Charakterystyczny zapach
Każdy miłośnik mięs i kiełbas, który kiedykolwiek spotkał na swoim talerzu którąś z nich na pewno na długo zapamięta ten smak i zapach. Kiełbasa jałowcowa swój sekret zawdzięcza właśnie owocom krzewu jałowca, które są rozdrabniane tuż przed dodaniem do mięs. Dodatkowo kiełbasa jest wędzona w dymie jałowcowym, co nasyca ją charakterystycznym zapachem. Swój smak kiełbasa jałowcowa zawdzięcza również użyciu najlepszego mięsa wieprzowego.
Myśliwska na wyprawy
Kiełbasa myśliwska z kolei, jak sama nazwa wskazuje , wiąże się ściśle z myślistwem. Przede wszystkim dzięki zarówno podsuszaniu i wędzeniu kiełbasa zyskiwała trwałość i nadawała się na długie wyprawy łowieckie, przez cały czas zachowując trwałość, smak i zapach. Nie bez znaczenia był też fakt dodania dużej ilości czosnku. Dzięki tym wszystkim cechom nawet dzisiaj możemy poczuć się jak myśli w kniejach, kiedy na wycieczkę jako suchy prowiant weźmiemy smaczną kiełbasę.
Warto dodać, że kiełbasy jałowcowa i myśliwska zarejestrowane jako gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) mogą być produkowane na terenie całej Polski. Nazwy nie zostały zastrzeżone, co znaczy że, nazwy "kiełbasa jałowcowa" i "kiełbasa myśliwska" mogą być powszechnie stosowane.