Na ostrzu noża - Arkadiusz Kruszik

  • 3

Przepytujemy kucharza wrocławskiej restauracji Dinette. Spróbowalibyście jego sernika albo lodów z korzenia pietruszki?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Na ostrzu noża - Arkadiusz Kruszik
W cyklu "Na ostrzu noża" na nasze pytania odpowiadają najlepsi polscy kucharze i szefowie kuchni. Dzisiaj - Arkadiusz Kruszik, młody i niezwykle zdolny kucharz gotujący w restauracji Dinette we Wrocławiu.

Twoje pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem?


Jak dobrze pamiętam to mając paręnaście lat zrobiłem po raz pierwszy sam majonez . Nie spodziewałem się złości mamy po tym jak powiedziałem ile jajek zmarnowałem.

Niezapomniana kombinacja smaków?

Ostatni polubiłem używanie warzyw w deserach i muszę przyznać, że wychodzą z tego fajne smaki. Z tych eksperymentów narodziły się potrawy takie jak: sernik z korzenia pietruszki, lody z korzenia pietruszki z brązowym masłem i czekoladą, panna cotta z kalafiora i wanilii.

Lubię ciekawe połączenia smakowe takie których by się nikt nie spodziewał.

                     

Najlepszy i najgorszy dzień w kuchni?

Zdarzało się tak, że bywały ciężkie momenty w kuchni, ale one związane są z zawodem kucharza ponieważ często pracujemy pod presją , liczy się czas i wysoka jakość serwowanych potraw.

Ważne, by uczyć sie na błędach, nie rozpamiętywać tych momentów, a robić dalej swoje. Codziennie staram się być coraz lepszym…

Kto miał na Ciebie największy kulinarny wpływ?

Było kilku szefów kuchni, których zawsze obserwowałem jak gotują, którzy pokazali mi kawał dobrego sztuki kulinarnej.
Jeśli chodzi o zagranicznych szefów to podziwiam Hestona Blumenthala oraz Alaina Passarda.

Opisz krótko swój styl gotowania

Bycie kucharzem niejako wymaga od nas znajomości wielu połączeń smakowych, dzięki temu możemy poznawać i się rozwijać, rozbudowywać naszą pamięć smakową. Jeśli chodzi o mój styl gotowania to lubię kuchnię opartą o nowe techniki gotowania. Staram się gotować w zgodzie z porami roku.

Słodkie czy słone?

Słodkie… Lecz moim zdaniem mógłbym wybrać oba, gdyż świetnie się uzupełniają.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust albo nie podasz swoim gościom?

Zdecydowanie nie spróbowałbym „surströmming” czyli kiszonego szwedzkiego śledzia, jego smród jest powalający.
Oczywiście nie podałbym gościom potrawy której sam bym nie chciał zjeść.

Wymień 3 najważniejsze kuchenne gadżety i 3 najważniejsze składniki, które zawsze masz pod ręką, kiedy gotujesz...

Najważniejsze składniki to pieprz i sól, świeże zioła. Natomiast jeśli chodzi o gadżety nie będę oryginalny i powiem nóż, rózga, łyżka.

                   

Jeśli mógłbyś jeść jedną wybraną potrawę przez resztę życia - co by to było?

Smakuje mi wiele potraw ale żeby jeść ją przez całe życie to nie, czułbym się chyba jak w klatce i było by to bardzo smutne.

Do jakiego jedzenia masz wstydliwą słabość?

Zdecydowanie powiem - czekolada.

Twoja wymarzona kulinarna podróż – w przestrzeni lub w czasie...

Moim wymarzonym miejscem byłaby Francja z tego względu, że bardzo podoba mi się tamtejsze świadomość i podejście do jedzenia , szacunek do produktu,kultura.

Jeżeli nie byłbym szefem kuchni, byłbym pewnie...

Nie mówmy co by było gdyby… Gotowanie i bycie kucharzem jest moją drogą którą podążam.

Twoja rada dla początkujących kucharzy – najważniejsze w gotowaniu jest...

Moją radą jest to by młodzi kucharze zawsze starali się przygotować potrawę jak najlepiej potrafią.Jeśli ktoś chce tylko gotować bez oddania w tym co robi daleko nie zajdzie a jedynie będzie się męczył.Ważne by młodzi nie bali się odważnych smaków, próbowali i jeszcze raz próbowali.

Pomysł na potrawę na "chude" lata kryzysu...

Canelloni nadziewane mozzarellą z szynką podane na sosie z pomidorów, bazylii i cynamonu oraz tartym pecorino.

.…i lata "tłuste" i bogatsze...

Dorsz na consomme z pieczonego ziemniaka z musem selerowym, oliwą orzechową i świeżymi ziołami.

Potraw Arkadiusza możecie spróbować w restauracji Dinette:

www.facebook.com/bistrodinette
www.dinette.pl