Najdroższe sushi
Czyli 6 tysięcy złotych za ledwo 5 kawałków to o dziwo cena, której żąda za swoje sushi nie japoński sushimaster, lecz filipiński szef kuchni Angelito Araneta. Każdy kawałek sushi jest zawinięty w złoty liść i ozdobiony kawiorem, perłami Mikimoto pochodzącymi ze słynnej hodowli oraz 20 karatowymi diamentami.
Najdroższa szynka
Cena 9 tysięcy złotych za 7 kilogramową szynkę bez wątpienia sprawia że szanujemy każdy jej plasterek. Szynka ta pochodzi od świń, które karmione były tylko i wyłącznie żołędziami i odpowiednimi korzeniami, aby nadać mięsu określony smak. Następnie szynka, którą można kupić w londyńskim sklepie Sefridge, jest solona i wędzona przez 3 lata. Potem jest przechowywana w drewnianym, ręcznie robionym pudełku zawinięta w materiał szyty przez najlepszych hiszpańskich krawców. Żeby nie było wątpliwości co do jej jakości, każda szynka jest sprzedawana z certyfikatem DNA potwierdzającym jej autentyczność.
Bajgiel cały w złocie...
...za ponad 3 tysiące złotych można kupić w nowojorskim hotelu Westin. Tamtejszy szef kuchni pokrył bajgla kremowym serem z dodatkiem białych trufli oraz galaretką o smaku jagód goji obficie zakrapianą rieslingiem. Całość obsypana jest listkami ze złota.
Najdroższa pizza
Warta 7500 tysiąca złotych pizza to specjalność maltańskiej pizzerii Margo's. Powierzchnię pizzy pokrywa gruba warstwa złotych liści i białych trufli. Zamówienia na pizzę muszą być składane tydzień wcześniej, a co szlachetne – cała kwota z jej sprzedaży idzie na cele charytatywne.
Najdroższa frittata też pochodzi z Nowego Jorku – serwuje ją słynna Norma's. Frittata z sześciu jaj pokryta jest mięsem homara, szczypiorkiem i kawiorem z siewrugi. Cena – tysiąc dolarów (ponad 3 tysiące złotych) jest zrozumiała, jeśli dodamy, że uncja (30 gram) kawioru kosztuje ponad 200 złotych.
Czyli 6 tysięcy złotych za ledwo 5 kawałków to o dziwo cena, której żąda za swoje sushi nie japoński sushimaster, lecz filipiński szef kuchni Angelito Araneta. Każdy kawałek sushi jest zawinięty w złoty liść i ozdobiony kawiorem, perłami Mikimoto pochodzącymi ze słynnej hodowli oraz 20 karatowymi diamentami.
Najdroższa szynka
Cena 9 tysięcy złotych za 7 kilogramową szynkę bez wątpienia sprawia że szanujemy każdy jej plasterek. Szynka ta pochodzi od świń, które karmione były tylko i wyłącznie żołędziami i odpowiednimi korzeniami, aby nadać mięsu określony smak. Następnie szynka, którą można kupić w londyńskim sklepie Sefridge, jest solona i wędzona przez 3 lata. Potem jest przechowywana w drewnianym, ręcznie robionym pudełku zawinięta w materiał szyty przez najlepszych hiszpańskich krawców. Żeby nie było wątpliwości co do jej jakości, każda szynka jest sprzedawana z certyfikatem DNA potwierdzającym jej autentyczność.
Bajgiel cały w złocie...
...za ponad 3 tysiące złotych można kupić w nowojorskim hotelu Westin. Tamtejszy szef kuchni pokrył bajgla kremowym serem z dodatkiem białych trufli oraz galaretką o smaku jagód goji obficie zakrapianą rieslingiem. Całość obsypana jest listkami ze złota.
Najdroższa pizza
Warta 7500 tysiąca złotych pizza to specjalność maltańskiej pizzerii Margo's. Powierzchnię pizzy pokrywa gruba warstwa złotych liści i białych trufli. Zamówienia na pizzę muszą być składane tydzień wcześniej, a co szlachetne – cała kwota z jej sprzedaży idzie na cele charytatywne.
Najdroższa frittata też pochodzi z Nowego Jorku – serwuje ją słynna Norma's. Frittata z sześciu jaj pokryta jest mięsem homara, szczypiorkiem i kawiorem z siewrugi. Cena – tysiąc dolarów (ponad 3 tysiące złotych) jest zrozumiała, jeśli dodamy, że uncja (30 gram) kawioru kosztuje ponad 200 złotych.
Babciagramolka