CO TO ZA OWOC?
Gujawa, gruszla, gwajawa, gojawa lub psydia – to inne nazwy guawy. Owoc ten występuje w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej oraz na Karaibach.
Rośnie na wiecznie zielonych krzewach, które osiągają wysokość od 6 do 10 metrów. W swoim naturalnym środowisku guawa owocuje po 2 latach, a po 5 latach można zebrać największe zbiory. Dopiero po 15 latach drzewo guawy staje się mało produktywne, a żyje nawet do 40 lat!
Guawa występuje w ponad 100 odmianach. Owoce swoim kształtem przypominają gruszkę. Skórka przybiera kolor zielony, żółty lub czerwony, zaś miąższ guawy ma kolor biały, żółty lub zielono-żółty. W owocu można znaleźć również drobne pestki.
JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ GUAWĘ?
Jeśli tylko znajdziecie guawę w sklepie lub na bazarze, koniecznie ją kupcie i przekonajcie się jak smakuje ten egzotyczny owoc. Wybierając guawę zwróćcie uwagę na jej wygląd i zapach, który powinien być intensywny. Dojrzała i gotowa do spożycia guawa to nie posiada na skórce ciemnych plam ani uszkodzeń.
Zdjęcie: Fotolia
GUAWA - ZDROWY OWOC
Ten egzotyczny owoc posiada szereg właściwości łagodzących, bakteriobójczych oraz wspomagających odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika guawa wspomaga prawidłową pracę jelit oraz przyśpiesza przemianę materii i obniża łaknienie.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny włączyć ten owoc do swojej diety, ponieważ guawa zmniejsza wchłanianie cukru we krwi. Zawiera również przeciwutleniacz – kwarcytynę, który jest pomocny w profilaktyce leczenia chorób wzroku, w szczególności zaćmy.
Guawa to owoc pełen cennej witaminy C. 100 gramów guawy to aż 228 mg witaminy C! Ten egzotyczny owoc zawiera również witaminy z grupy B, PP oraz żelazo, fosfor, magnez i potas.
Choć guawa jest zdrowym owocem, nie należy spożywać jej zbyt często, ponieważ jest kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny. 100 gramów miąższu guawy to około 68 kcal, zaś indeks glikemiczny wynosi IG=78.
Zdjęcie: Fotolia
PRZYSMAKI Z GUAWĄ
Guawą możemy bez obaw zajadać się na surowo. Wspaniale smakuje obrana ze skórki i pokrojona w plastry. Warto dodać ją także do sałatek, deserów lub drinków.
Zmiksowana na puree, będzie doskonałą bazą do kremów, lodów lub musów. Świetnie nadaje się również do przygotowywania przetworów – dżemów, konfitur, ponieważ zawiera dużo pektyn.
Gujawa, gruszla, gwajawa, gojawa lub psydia – to inne nazwy guawy. Owoc ten występuje w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej oraz na Karaibach.
Rośnie na wiecznie zielonych krzewach, które osiągają wysokość od 6 do 10 metrów. W swoim naturalnym środowisku guawa owocuje po 2 latach, a po 5 latach można zebrać największe zbiory. Dopiero po 15 latach drzewo guawy staje się mało produktywne, a żyje nawet do 40 lat!
Guawa występuje w ponad 100 odmianach. Owoce swoim kształtem przypominają gruszkę. Skórka przybiera kolor zielony, żółty lub czerwony, zaś miąższ guawy ma kolor biały, żółty lub zielono-żółty. W owocu można znaleźć również drobne pestki.
JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ GUAWĘ?
Jeśli tylko znajdziecie guawę w sklepie lub na bazarze, koniecznie ją kupcie i przekonajcie się jak smakuje ten egzotyczny owoc. Wybierając guawę zwróćcie uwagę na jej wygląd i zapach, który powinien być intensywny. Dojrzała i gotowa do spożycia guawa to nie posiada na skórce ciemnych plam ani uszkodzeń.
Zdjęcie: Fotolia
GUAWA - ZDROWY OWOC
Ten egzotyczny owoc posiada szereg właściwości łagodzących, bakteriobójczych oraz wspomagających odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika guawa wspomaga prawidłową pracę jelit oraz przyśpiesza przemianę materii i obniża łaknienie.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny włączyć ten owoc do swojej diety, ponieważ guawa zmniejsza wchłanianie cukru we krwi. Zawiera również przeciwutleniacz – kwarcytynę, który jest pomocny w profilaktyce leczenia chorób wzroku, w szczególności zaćmy.
Guawa to owoc pełen cennej witaminy C. 100 gramów guawy to aż 228 mg witaminy C! Ten egzotyczny owoc zawiera również witaminy z grupy B, PP oraz żelazo, fosfor, magnez i potas.
Choć guawa jest zdrowym owocem, nie należy spożywać jej zbyt często, ponieważ jest kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny. 100 gramów miąższu guawy to około 68 kcal, zaś indeks glikemiczny wynosi IG=78.
Zdjęcie: Fotolia
PRZYSMAKI Z GUAWĄ
Guawą możemy bez obaw zajadać się na surowo. Wspaniale smakuje obrana ze skórki i pokrojona w plastry. Warto dodać ją także do sałatek, deserów lub drinków.
Zmiksowana na puree, będzie doskonałą bazą do kremów, lodów lub musów. Świetnie nadaje się również do przygotowywania przetworów – dżemów, konfitur, ponieważ zawiera dużo pektyn.
niezły kąsek
Weronika91