Czy warto walczyć ze słabością do słodyczy?
Powstrzymanie się od małych słodkich przekąsek udaje się naprawdę nielicznym. Niektórzy co prawda wybierają te słone - jak paluszki, orzeszki, chipsy czy precelki - trudno jednak oprzeć się choćby małej czekoladzie.
Duży wpływ na nasze zapotrzebowanie na słodycze ma to, czy będąc dziećmi rodzice często nas nimi obdarowywali. Jeśli jadaliśmy je sporadycznie - nie będziemy przyzwyczajeni do sięgania po nie.
Czy jednak warto z tym walczyć? Czekolada na przykład zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych, poprawia samopoczucie. Nikomu więc nie zaszkodzi spożywanie jej w umiarkowanych ilościach.
Ciasta - domowe czy ze sklepu?
Trudno jest nam powstrzymać się przed jedzeniem ciasta - tutaj największym powodzeniem cieszą się te domowe. Bo kto zdoła oprzeć się ciepłemu drożdżowemu babcinemu wypiekowi...
Po te ze sklepowych półek sięgamy wprawdzie nie aż tak chętnie, jednak z braku domowych specjałów spełniają swoją rolę i zaspokoją zachciankę niejednego łasucha.
Baton - szybka i poręczna przekąska
Dlaczego wybieramy batony? Głównie dlatego, że łatwo mieszczą się chociażby w kieszeni, więc łatwo sięgnąć po nie w przypadku ochoty na coś słodkiego. Tutaj tak uwielbiana czekolada może okazać się niepraktyczna - zwłaszcza, jeśli pakowana jest w dużych porcjach.
Sporym zainteresowaniem cieszy się również chałwa, a w lecie - lody.
Najlepsza czekolada...
Popularność czekoaldy w ubiegłym roku postanowili zbadać studenci Politechniki Łódzkiej. Według ich badań najchętniej wybieramy czekoladę mleczną (w tym białą) - takiego wyboru dokonuje 2/3 kupujących. W następnej kolejności sięgamy po czekoladę z orzechami oraz bakaliową, następnie nadziewaną (toffi lub kokosem).
Czekolady gorzkie cieszą się najmniejszą popularnością - sięga po nie jedynie 4 % kupujących.
(Źródło: dane Studenckiego Koła Naukowego LTB lbt.cba.pl/rc.pdf)
Sprzedaż czekolady wyraźnie wzrasta w okresie świąt - potrzebujemy jej głównie na prezenty, ale także jako dodatek do ciast i deserów.
Jeśli chodzi o cukierki - zdecydowanie wybieramy właśnie te oblane czekoladą.
Powstrzymanie się od małych słodkich przekąsek udaje się naprawdę nielicznym. Niektórzy co prawda wybierają te słone - jak paluszki, orzeszki, chipsy czy precelki - trudno jednak oprzeć się choćby małej czekoladzie.
Duży wpływ na nasze zapotrzebowanie na słodycze ma to, czy będąc dziećmi rodzice często nas nimi obdarowywali. Jeśli jadaliśmy je sporadycznie - nie będziemy przyzwyczajeni do sięgania po nie.
Czy jednak warto z tym walczyć? Czekolada na przykład zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych, poprawia samopoczucie. Nikomu więc nie zaszkodzi spożywanie jej w umiarkowanych ilościach.
Ciasta - domowe czy ze sklepu?
Trudno jest nam powstrzymać się przed jedzeniem ciasta - tutaj największym powodzeniem cieszą się te domowe. Bo kto zdoła oprzeć się ciepłemu drożdżowemu babcinemu wypiekowi...
Po te ze sklepowych półek sięgamy wprawdzie nie aż tak chętnie, jednak z braku domowych specjałów spełniają swoją rolę i zaspokoją zachciankę niejednego łasucha.
Baton - szybka i poręczna przekąska
Dlaczego wybieramy batony? Głównie dlatego, że łatwo mieszczą się chociażby w kieszeni, więc łatwo sięgnąć po nie w przypadku ochoty na coś słodkiego. Tutaj tak uwielbiana czekolada może okazać się niepraktyczna - zwłaszcza, jeśli pakowana jest w dużych porcjach.
Sporym zainteresowaniem cieszy się również chałwa, a w lecie - lody.
Najlepsza czekolada...
Popularność czekoaldy w ubiegłym roku postanowili zbadać studenci Politechniki Łódzkiej. Według ich badań najchętniej wybieramy czekoladę mleczną (w tym białą) - takiego wyboru dokonuje 2/3 kupujących. W następnej kolejności sięgamy po czekoladę z orzechami oraz bakaliową, następnie nadziewaną (toffi lub kokosem).
Czekolady gorzkie cieszą się najmniejszą popularnością - sięga po nie jedynie 4 % kupujących.
(Źródło: dane Studenckiego Koła Naukowego LTB lbt.cba.pl/rc.pdf)
Sprzedaż czekolady wyraźnie wzrasta w okresie świąt - potrzebujemy jej głównie na prezenty, ale także jako dodatek do ciast i deserów.
Jeśli chodzi o cukierki - zdecydowanie wybieramy właśnie te oblane czekoladą.