Nie kazde E jest takie straszne

  • 2

Czyli o barwnikach, konserwantach itp.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Nie kazde E jest takie straszne
Symbole E na etykietach produktów spożywczych działająa na nas odstraszająco, ale nie zawsze to co sie pod nimi kryje musi być takie straszne. Oto trochę rzeczy naturalnych z symbolem E. PRZECIWUTLENIACZE: E300 - kwas L-askorbinowy czyli witamina C E306 - tokoferole pochodzenia naturalnego czyli witamina E E322 - lecytyna - występuje we wszystkich komórkach żywych, duże ilosci w jajach ŚRODKI BARWIĄCE: E120 - koszenila- czerwony barwnik wytwarzany z pancerzy owadów Dactilopius coccus E140 - chlorofil - zielony barwnik otrzymywany z liści E150 - karmel - otrzymywany przez ogrzewanie cukru E160 - annatto- barwnik w kolorach od żółtego do czerwonego otrzymywany z błony nasiennej drzewa annatto (Bixa orellana) E162 - betanina - czerwony barwnik otrzymywany z buraków EMULGATORY I STABILIZATORY: E400 - kwas alginowy, otrzymywany z brunatnic morskich, zwłaszcza listownicy (Laminaria) E405 aldinian propano-1,2-diolu - otrzymywany z brunatnic E406 - agar otrzymywany z brunatnic morskich E407 - karraginan - otrzymywany z krasnorostów morskich E410 - guma karobowe - otrzymywana ze strąków nasiennych drzewa grochodrzewu E414 - guma arabska - otrzymywana z łodyg i gałęzi drzewa akacji (Acacia senegal) oraz spokrewnionych gatunków E440 - pektyna - na skale przemysłową otrzymywana z pozostałości jabłek oraz brzeczki pomarańczowej E460 - celuloza mikrokrystaliczna - otrzymywana z celulozowych ścianek włókien roślinnych KONSERWANTY: E200 - kwas sorbinowy - otrzymywany z jagód jarzębiny E251 - azotan sodu - naturalnie występujacy minerał E252 - azotan potasu - naturalnie wystepujacy minerał E260 - kwas octowy, ocet ŚRODKI SŁODZĄCE I ZAPACHOWE: E420 - występuje naturalnie w śliwkach i soku brzozowym E421 - otrzymywany z glonów morskich E631 - 5'-inozynian sodu - otrzymywany z wyciagów z mies i suszonych sardynek Do tych udało mi sie dotrzeć, ale to nie wszystko. Symbole E mają także sól, cukier alkohol, betakaroten (barwnik z marchwii) i wiele innych zwiazków występujacych naturalnie.