Symbole E na etykietach produktów spożywczych działająa na nas odstraszająco, ale nie zawsze to co sie pod nimi kryje musi być takie straszne. Oto trochę rzeczy naturalnych z symbolem E.
PRZECIWUTLENIACZE:
E300 - kwas L-askorbinowy czyli witamina C
E306 - tokoferole pochodzenia naturalnego czyli witamina E
E322 - lecytyna - występuje we wszystkich komórkach żywych, duże ilosci w jajach
ŚRODKI BARWIĄCE:
E120 - koszenila- czerwony barwnik wytwarzany z pancerzy owadów Dactilopius coccus
E140 - chlorofil - zielony barwnik otrzymywany z liści
E150 - karmel - otrzymywany przez ogrzewanie cukru
E160 - annatto- barwnik w kolorach od żółtego do czerwonego otrzymywany z błony nasiennej drzewa annatto (Bixa orellana)
E162 - betanina - czerwony barwnik otrzymywany z buraków
EMULGATORY I STABILIZATORY:
E400 - kwas alginowy, otrzymywany z brunatnic morskich, zwłaszcza listownicy (Laminaria)
E405 aldinian propano-1,2-diolu - otrzymywany z brunatnic
E406 - agar otrzymywany z brunatnic morskich
E407 - karraginan - otrzymywany z krasnorostów morskich
E410 - guma karobowe - otrzymywana ze strąków nasiennych drzewa grochodrzewu
E414 - guma arabska - otrzymywana z łodyg i gałęzi drzewa akacji (Acacia senegal) oraz spokrewnionych gatunków
E440 - pektyna - na skale przemysłową otrzymywana z pozostałości jabłek oraz brzeczki pomarańczowej
E460 - celuloza mikrokrystaliczna - otrzymywana z celulozowych ścianek włókien roślinnych
KONSERWANTY:
E200 - kwas sorbinowy - otrzymywany z jagód jarzębiny
E251 - azotan sodu - naturalnie występujacy minerał
E252 - azotan potasu - naturalnie wystepujacy minerał
E260 - kwas octowy, ocet
ŚRODKI SŁODZĄCE I ZAPACHOWE:
E420 - występuje naturalnie w śliwkach i soku brzozowym
E421 - otrzymywany z glonów morskich
E631 - 5'-inozynian sodu - otrzymywany z wyciagów z mies i suszonych sardynek
Do tych udało mi sie dotrzeć, ale to nie wszystko. Symbole E mają także sól, cukier alkohol, betakaroten (barwnik z marchwii) i wiele innych zwiazków występujacych naturalnie.
Gość
caroline1983