Witamina B1

Kipi kasza kipi groch.... Kazdy chyba pamieta ten wierszyk zachwalajacy zalety kaszy.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Witamina B1
I ma on sens bo jest ona jednym z najbogatszych źródeł witaminy B1 (tiamina). Nalezy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie przez co bardzo łatwo o jej utratę w trakcie gotowania. Każdego dnia musi byc tez dostarczana do organizmu bo jej nadmiar jest wydalany. Witamina ta wspomaga wzrost, poprawia sprawność umysłowa, jest niezbedna do funkcjonowania układu nerwowego, mieśni oraz serca (jest niezbedna do prawidłowego spalania glukozy). Skrajny jej niedobór objawia sie jako choroba beriberi (zapalenie nerwów, porazenia, zaniki miesni). Najbogatszymi jej źródłami sa: -drożdże piwne - niełuskany ryz - grube kasze - pełne ziarno pezenicy i jego przetwory - owsianka -chuda wieprzowina -orzechy (zwłaszcza ziemne) - mleko -otreby -wiekszość warzyw.