(nie tylko) Kuchnia z Prowansji

Z czym kojarzy nam się Prowansja? Z truflami, winami, oliwą, serem, który zabił rzymskiego cesarza...

         
ocena: 5/5 głosów: 2
(nie tylko) Kuchnia z Prowansji
Nad Morzem Śródziemnym, w południowo-wschodniej Francji leży kraina zwana Prowansją, kraina, która wychowała plejady artystów, poetów i pisarzy, która jest znana z legend i mitów, z gór i winnic, z trufli i melonów, z kościołów i zamków, miast i wsi... Aby ją poznać dogłębnie, nie wystarczą bogato ilustrowane atlasy. Klimat Prowansji został ukryty w literackim przewodniku "Prowansja od A do Z".
 
"Prowansja od A do Z" to obfitujące w informacje i czytelnicze przyjemności źródło wiedzy na temat Prowansji autorstwa pisarza, który wybrał życie w tej części świata. Nie znajdziemy tu najpopularniejszych budynków czy pomników, znajdziemy za to okruchy codziennego życia w Prowansji.
Nie jest to, broń Boże, encyklopedia - Peter Mayle w ponad 170 hasłach opisuje to, co podczas niemal dwudziestoletniego mieszkania w Prowansji uznał za najbardziej interesujące czy zabawne. Pisze o architekturze, zingue-zingue-zoun, emigrantach, Aix-en-Provence, prowansalskim charakterze, legendach, osobliwościach językowych, muzeum Legii Cudzoziemskiej, "Marsyliance", frywolnej Fanny i mnóstwie innych rzeczy. Oczywiście o jedzeniu i piciu też: vin rose, truflach, oliwie, melonach, bouillabaisse, serze, który zabił rzymskiego cezara, a nawet o lekarstwie na niestrawność.
"Prowansja od A do Z" jest doskonałym uzupełnieniem każdego przewodnika po Prowansji.
 
Peter Mayle - autor jedenastu książek o Prowansji, niedawno otrzymał Legię Honorową. Na podstawie jego książki "Dobry rok" został nakręcony film pod tym samym tytułem.
 
Wydawnictwo Prószyński i S-ka