"6 kilo w 6 tygodni - Jesz i naprawdę chudniesz"

Cz to możliwe aby osiągnąć tytułowe "6 kilo w 6 tygodni"? przyjrzyjmy się analizie nowej diety.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
"6 kilo w 6 tygodni - Jesz i naprawdę chudniesz"
Święta, okres karnawału, tłusty czwartek , a przede wszystkim okres zimowy, nie sprzyjają utrzymaniu idealnej sylwetki. Warto zatem pomyśleć o skutecznej a zarazem zdrowej i przemyślanej metodzie odchudzania, by łatwo zrzucić zbędne kilogramy, które nam przybyły w ostatnim okresie.

Aby osiągnąć upragniony cel, pomoże nam w tym „6 kilo w 6 tygodni”, nowy poradnik dietetyczny autorstwa Ulrika Davidsson i Oli Lauritzson. W książce znajdziemy porady jak zrealizować 42-dniowy program żywieniowy, który ma zapewnić szczuplejszą sylwetkę i trwałą zmianę na lepszy styl życia.

Reguły diety

Para ekspertów w dziedzinie odżywiania zakłada 2-fazowy program ze ściśle ustalonymi zasadami. Pierwsza faza ma na celu spalenie jak największej ilości zbędnych kilogramów przez początkowe 4 tygodnie. Przez ten czas, spożywamy głównie produkty wysokobiałkowe z warzywami w połączeniu ze średnio intensywnym treningiem, co ma u nas spowodować utratę 1-2 kg na tydzień.

Druga faza, natomiast, to 2-tygodniowe przygotowanie do obrania nowego stylu życia. Etap ten przewiduje bardziej intensywny trening niż poprzednio, ze względu na zwolnienie tempa spalania w naszym organizmie ( 0,5 kg na tydzień).

Zasada IG

Specjaliści radzą nam stopniowo przyzwyczajać organizm do wprowadzenia do diety węglowodanów. Jednak, zwracają oni również szczególną uwagę na źródło ich pochodzenia. Przede wszystkim musimy nauczyć się jak wybierać węglowodany pełnowartościowe, o niskim indeksie glikemicznym (IG). Zastąpienie cukrów prostych na złożone, pozwoli nam zachować uczucie sytości na dłużej i wyeliminuje bezpośrednią ich przemianę w tłuszcz, jak dzieje się w przypadku cukrów prostych. Do węglowodany o niskim indeksie glikemicznym należą: fasola, soczewica, rośliny korzeniowe, wybrane owoce, orkisz, produkty pełnoziarniste, chleb na zakwasie, kasza oraz musli.

Książka zawiera wiele cennych porad, które mają doprowadzić to trwałej zmiany naszego jadłospisu, a zarazem stylu życia. Aby zachować szczupłą sylwetkę na dłużej i uniknąć efektu jo-jo, będącego częstym efektem ubocznym tzw. „diet-cud” , musimy stosować się do zaleceń dietetyków, również po zakończeniu 42- dniowej kuracji.

42 przepisy

Poradnik posiada kompletny plan żywieniowy naszej diety: 42 przepisy na obiad i kolację każdego dnia. Znajdziemy w nim świetne pomysły na pełnowartościowe śniadania, oparte na IG np.: jogurt z granatem, jagodami i kokosem, omlet z owocami i serkiem wiejskim czy też płatki gryczane jagodami inkaskimi i owocami goji.

Wbrew pozorom, opisana dieta nie ogranicza nas do przyrządzania posiłków pozbawionych smaku, wręcz przeciwnie, przepisy które proponują nam autorzy książki „6 kilo w 6 tygodni”, to fantazyjne dania na wysokim poziomie, które moglibyśmy znaleźć w menu dobrej restauracji. Urlika Davidsson i Ola Lauritzson polecają od kurczaka pieczonego z salsą verde, przez smażony filet z łososia w kremie z rukoli, jagnięcinę z zapiekanymi burakami i kozim serem po przekąskę z szynki parmeńskiej z pesto, serem brie i orzeszkami piniowymi , nie odmawiając nam również niskokalorycznych deserów.

Poradnik „6 kilo w 6 tygodni” wydawnictwa REA z pewnością godny polecenia, szczególnie że względu na świetne dietetyczne przepisy. Czy skuteczna? Sprawdźcie sami.