Roberta Makłowicza przedstawiać nie trzeba. To urodzony w 1963 dziennikarz, publicysta, krytyk kulinarny, z wykształcenia historyk. Od sierpnia 1998 roku Robert Makłowicz prowadzi program Podróże kulinarne Roberta Makłowicza w TVP2. I właśnie na podstawie serii Podróży kulinarnch powstała "Fuzja smaków".
Fuzja smaków opisuje podróże kulinarne Roberta Makłowicza po Tajlandii, Australii, Urugwaju i Jamajce. Choć różne to szlaki i odległe miejsca, wszystkie da się połączyć wspólną jedzeniową klamrą. W każdej z nich widoczne są wpływy trzech wielkich kulinarnych kultur - chińskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej. Połączenie w jednym garnku różnych kulinarnych tradycji anglosasi nazywają kuchnią fussion.
Jeżeli zastanawiasz się jak połączyć w jednym garnku kuchnię włoską i tajską, czy mięsem kaczki można zastąpić stek z krokodyla, co trzeba zrobić, żeby dostać do potrzymania misia koalę, jak wygląda urugwajska potrawa, która jest jednocześnie iberyjskim klasykiem arabskiego pochodzenia i którą masowo jedzą Latynosi i jakie zioło powinniśmy koniecznie przywieźć z podróży do Jamajki - siegnij po Fuzję smaków. To nie tylko zbiór ciekawych, ilustrowanych przepisów, to także fascynujące, kulinarne opowieści Roberta Makłowicza. To wyprawa w świat ekscytujących smaków, które wyznaczają najmodniejsze kulinarne trendy. 100 przepisów kuchni tajskiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej to przewodnik po królestwie potraw, które łączą kulinarne tradycje i składniki z różnych stron świata. Esencjonalne zupy, porywające kombinacje jarzyn, wielkie żarcie z drobiu i mięsa oraz doskonałe przykłady kuchni fusion - wszystko to składa się na bogato ilustrowaną książkę, która przynosi nowe inspiracje i pomysły.
Fuzja smaków
Robert Makłowicz
Wydawnictwo Znak
Fuzja smaków opisuje podróże kulinarne Roberta Makłowicza po Tajlandii, Australii, Urugwaju i Jamajce. Choć różne to szlaki i odległe miejsca, wszystkie da się połączyć wspólną jedzeniową klamrą. W każdej z nich widoczne są wpływy trzech wielkich kulinarnych kultur - chińskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej. Połączenie w jednym garnku różnych kulinarnych tradycji anglosasi nazywają kuchnią fussion.
Jeżeli zastanawiasz się jak połączyć w jednym garnku kuchnię włoską i tajską, czy mięsem kaczki można zastąpić stek z krokodyla, co trzeba zrobić, żeby dostać do potrzymania misia koalę, jak wygląda urugwajska potrawa, która jest jednocześnie iberyjskim klasykiem arabskiego pochodzenia i którą masowo jedzą Latynosi i jakie zioło powinniśmy koniecznie przywieźć z podróży do Jamajki - siegnij po Fuzję smaków. To nie tylko zbiór ciekawych, ilustrowanych przepisów, to także fascynujące, kulinarne opowieści Roberta Makłowicza. To wyprawa w świat ekscytujących smaków, które wyznaczają najmodniejsze kulinarne trendy. 100 przepisów kuchni tajskiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej to przewodnik po królestwie potraw, które łączą kulinarne tradycje i składniki z różnych stron świata. Esencjonalne zupy, porywające kombinacje jarzyn, wielkie żarcie z drobiu i mięsa oraz doskonałe przykłady kuchni fusion - wszystko to składa się na bogato ilustrowaną książkę, która przynosi nowe inspiracje i pomysły.
Fuzja smaków
Robert Makłowicz
Wydawnictwo Znak