Niska jakość oliwy z oliwek we Włoszech

Kontrola oliwy z oliwek przeprowadzona przez włoskie rolnicze stowarzyszenia dała niepokojące wyniki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Niska jakość oliwy z oliwek we Włoszech
Badania oliwy z oliwek sprzedawanej w włoskich supermarketach pokazały, że jej jakość jest fatalna. Aż 40 procent zawiera pleśń, 16 procent wyprodukowano z zepsutych oliwek, a 8 procent oliwy jest po prostu stare.

Co więcej, ponad połowa oliwy, która na etykietach ma napis „extra vergine” tak naprawdę nawet nie stała obok oliwy z pierwszego tłoczenia i powinna zostać zdeklasowana.

Zdaniem ekspertów nie wystarczy zatem czytać etykiety, warto też zwrócić uwagę na cenę oliwy z oliwek – zbyt niska cena względem jakości powinna nam wydać się podejrzana! Litr oliwy z pierwszego tłoczenia nie może, zdaniem ekspertów, kosztować dużo mniej niż 6 euro.