Jest to ser dojrzewający minimum 12 miesięcy, bardzo twardy, półtłusty, wytwarzany z mleka krów rasy brązowej, żywionych paszą pochodzącą z regionu włoskiej prowincji Brescjia w dolinie Trompia, na północy kraju.
Ser ma kształt walca o prawie prostym boku, o średnicy 30 - 45 cm. Ma skórkę koloru żółto-brązowego lub czerwonawego, a sam se ma kolor żółto-słomkowy lub żółto-zielony. Dziurki ma średnie lub małe.
Produkt ma intensywny i bogaty smak i aromat, z ledwo wyczuwalnym posmakiem pikantnym w przypadku sera dojrzewającego przez dłuższy czas. Masa serowa ma kolor żółto-słomkowy, przechodzący w żółto-zielony. Zawartość tłuszczu w serze niepoddanym obróbce wynosi od 18 do 28%, a w masie suchej 27,5 - 42%.
Jest to już 242 włoski produkt o nazwie chronionej w Unii Europejskiej.
Ser ma kształt walca o prawie prostym boku, o średnicy 30 - 45 cm. Ma skórkę koloru żółto-brązowego lub czerwonawego, a sam se ma kolor żółto-słomkowy lub żółto-zielony. Dziurki ma średnie lub małe.
Produkt ma intensywny i bogaty smak i aromat, z ledwo wyczuwalnym posmakiem pikantnym w przypadku sera dojrzewającego przez dłuższy czas. Masa serowa ma kolor żółto-słomkowy, przechodzący w żółto-zielony. Zawartość tłuszczu w serze niepoddanym obróbce wynosi od 18 do 28%, a w masie suchej 27,5 - 42%.
Jest to już 242 włoski produkt o nazwie chronionej w Unii Europejskiej.