Nożyce kuchenne - wykorzystanie

Sprytne pomysły na usprawnienie prac kuchennych z wykorzystaniem nożyczek.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Nożyce kuchenne - wykorzystanie
Każda kuchnia powinna być zaopatrzona w nożyczki. Nożyczek tych, ze względów higienicznych, nie używajmy na co dzień do innych celów niż przyrządzanie potraw. Przedstawiam dwie czynności które można usprawnić za pomocą nożyczek. 1. Cięcie ziół. Po co brudzić deskę i nóż, skoro można za pomocą nożyczek naciąć odpowiednią porcję ziół bezpośrednio na talerz lub do miseczki 2. Pomidory w puszce. Gdy są w całości, przed użyciem musimy je pociąć, wylewając je najpierw do miseczki. Brudzimy przy tym wiele naczyń i sprzętów, sos wylewa się wszędzie więc sporo z niego stracimy. A można przecież do otwartej puszki włożyć nożyczki, i kilkoma ruchami rozdrobnić pomidory nie robiąc wielkiego bałaganu.