Delikatne, misternie przyrządzone kleiste kąski z ryżu, świeżej lub grillowanej ryby i dodatków to typowo japońska potrawa – sushi. W zależności od regionu i sposobu przygotowania wyróżniamy wiele odmian, które dumnie symbolizują Kraj Kwitnącej Wiśni! Sprawdź, które z nich najbardziej odpowiadają Twoim gustom i przyrządź je w wybranej przez siebie formie!
Inari
Standardowe sushi najczęściej owijane jest suszonym plastrem nori, czyli sprasowanymi i wcześniej wysuszonymi algami morskimi. W tym przypadku został zastąpiony cienkim, pieczonym plastrem tofu, które delikatnie otula ugotowany ryż i dowolnie wybrane dodatki - plastry awokado, gruszki czy ryby.
Kansai
Typ przygotowywany w regionie Kansai ma w sosbie szczególną cechę. Do ugotowanego ryżu dodawane są różne składniki (surowe bądź pieczone), które urozmaicają jego teksturę i konsystencję. Pokrojone w drobna kostkę ryby, warzywa, czy jajko idealnie wpasują się w orientalne smaki.
Chirashi
Na pierwszy rzut oka potrawa ta nie przypomina klasycznego sushi. Miska jest wypełniona po brzegi ryżem przyprawionym octem ryżowym, na jego wierzchu znajdują się pokrojone w cienkie plastry warzywa i ryby, które pokrywają całość. To niestandardowe danie ma wielu fanów na całym świecie.
Gunkan
Zwinięta porcja ryżu na kształt nigiri jest owinięta wysoką warstwą nori. Tak przygotowany gunkan wypełniany jest najczęściej kawałkami ryb, pastą ziemniaczaną lub jajeczną lub rybią ikrą. Istnieje wiele wariacji, które w zależności od regionu są dowolnie modyfikowane.
Oshi
Klasyczne oshi sushi to sprasowana porcja ryżu, ryb i warzyw w kształcie prostokąta lub kwadratu. Idealnie pasuje do przygotowywanego bento, które Japończycy zabierają ze sobą do pracy czy szkoły.
Nigiri
Podłużne kuleczki ryżu są ręcznie formowane, a następnie pokryte dowolnymi owocami morza i płatami ryb. Ważne jest, aby przed położeniem wierzchniej pokrywy, posmarować ryż delikatną warstwą wasabi, co wzmocni doznania smakowe.
Temaki
Rożki prasowanych alg morskich są wypełnione po brzegi ugotowanym ryżem, rybami i warzywami. To idealna forma do zabrania w podróż. Możemy zawinąć je w folię aluminiową i zjeść w pracy czy szkole.
Uramaki
Klasyczne uramaki to odwrócone rolki sushi, w których nori znajdziemy wewnątrz potrawy. Z wierzchu najczęściej posypane są białym lub czarnym sezamem lub rybią ikrą. Największa sławę zyskały California Roll, które są charakterystyczne dla tej odmiany.
Futomaki
Grube rolki owinięte w nori, wypełnione ryżem i czterema składnikami wewnątrz. Najczęściej formowane w tubę i krojone na mniejsze porcje, o szerokości 3 cm. Świeże ogórki, mango, tuńczyk, łosoś lub sałata to najczęstsze dodatki.
Hosomaki
Cienkie rolki wypełnione jednym składnikiem – może to być ryba, warzywa lub jajko. To jedna z najbardziej minimalistycznych wersji sushi. Istnieje wiele wariacji i możliwości łączenia dowolnych składników.
Jakie są Wasze ulubione propozycje przygotowania? Zachęcamy do podzielenia się z nami pomysłami i inspiracjami w nowym konkursie – Wariacje na temat sushi!
Inari
Standardowe sushi najczęściej owijane jest suszonym plastrem nori, czyli sprasowanymi i wcześniej wysuszonymi algami morskimi. W tym przypadku został zastąpiony cienkim, pieczonym plastrem tofu, które delikatnie otula ugotowany ryż i dowolnie wybrane dodatki - plastry awokado, gruszki czy ryby.
Kansai
Typ przygotowywany w regionie Kansai ma w sosbie szczególną cechę. Do ugotowanego ryżu dodawane są różne składniki (surowe bądź pieczone), które urozmaicają jego teksturę i konsystencję. Pokrojone w drobna kostkę ryby, warzywa, czy jajko idealnie wpasują się w orientalne smaki.
Chirashi
Na pierwszy rzut oka potrawa ta nie przypomina klasycznego sushi. Miska jest wypełniona po brzegi ryżem przyprawionym octem ryżowym, na jego wierzchu znajdują się pokrojone w cienkie plastry warzywa i ryby, które pokrywają całość. To niestandardowe danie ma wielu fanów na całym świecie.
Gunkan
Zwinięta porcja ryżu na kształt nigiri jest owinięta wysoką warstwą nori. Tak przygotowany gunkan wypełniany jest najczęściej kawałkami ryb, pastą ziemniaczaną lub jajeczną lub rybią ikrą. Istnieje wiele wariacji, które w zależności od regionu są dowolnie modyfikowane.
Oshi
Klasyczne oshi sushi to sprasowana porcja ryżu, ryb i warzyw w kształcie prostokąta lub kwadratu. Idealnie pasuje do przygotowywanego bento, które Japończycy zabierają ze sobą do pracy czy szkoły.
Nigiri
Podłużne kuleczki ryżu są ręcznie formowane, a następnie pokryte dowolnymi owocami morza i płatami ryb. Ważne jest, aby przed położeniem wierzchniej pokrywy, posmarować ryż delikatną warstwą wasabi, co wzmocni doznania smakowe.
Temaki
Rożki prasowanych alg morskich są wypełnione po brzegi ugotowanym ryżem, rybami i warzywami. To idealna forma do zabrania w podróż. Możemy zawinąć je w folię aluminiową i zjeść w pracy czy szkole.
Uramaki
Klasyczne uramaki to odwrócone rolki sushi, w których nori znajdziemy wewnątrz potrawy. Z wierzchu najczęściej posypane są białym lub czarnym sezamem lub rybią ikrą. Największa sławę zyskały California Roll, które są charakterystyczne dla tej odmiany.
Futomaki
Grube rolki owinięte w nori, wypełnione ryżem i czterema składnikami wewnątrz. Najczęściej formowane w tubę i krojone na mniejsze porcje, o szerokości 3 cm. Świeże ogórki, mango, tuńczyk, łosoś lub sałata to najczęstsze dodatki.
Hosomaki
Cienkie rolki wypełnione jednym składnikiem – może to być ryba, warzywa lub jajko. To jedna z najbardziej minimalistycznych wersji sushi. Istnieje wiele wariacji i możliwości łączenia dowolnych składników.
Jakie są Wasze ulubione propozycje przygotowania? Zachęcamy do podzielenia się z nami pomysłami i inspiracjami w nowym konkursie – Wariacje na temat sushi!