O dyni słów kilka

Dynia w dużej mierze kojarzy się z Halloween, jednak w kuchni bywa niezastąpiona. Już wkrótce sezon na dynie, dlatego kilka słów o niej.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
O dyni słów kilka
fot. Fotolia
Dynia to cenne warzywo ze względu na zawartość istotnych składników odżywczych takich jak wapń, potas oraz żelazo i magnez. Jej kaloryczność jest bardzo niska - tylko 17 kcal/100 g. Co więcej, dynia jest też źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C i tzw. witaminy młodości - czyli wit. E. Zawiera także cenny dla nas błonnik i beta-karoten.

Można spokojnie powiedzieć, że dynia jest uniwersalnym warzywem w kuchni, z którego można zrobić niemal wszystko - od zup począwszy na deserach skończywszy. Dynie możemy wykorzystać do przeróżnych dań: zup, sałatek, kremów i ciast. Bardzo oryginalnie smakuje również jako puree czy zwyczajnie smażona. Możemy także zamarynować ją w occie i cieszyć się jej smakiem przez kolejne miesiące.

Poza jej delikatnym i wykwintnym miąższem, do naszych potraw możemy użyć także pestek, które doskonale nadają się do muesli oraz sałatek. Osoby piekące same pieczywo mogą również je dodać do niego, dzięki czemu nadadzą mu niepowtarzalny smak oraz wzbogacą w cenne składniki odżywcze.

Ze względu na swoje duże rozmiary i dość grubą i twardą skórę ciężko jest ją przygotować do dalszej obróbki, dlatego najlepszym wyjściem jest pokrojenie jej na wiele kawałków i pieczenie w folii aluminiowej do chwili aż zrobi się miękka. Dalsze jej przygotowanie do danej potrawy będzie już łatwiejsze i przyjemniejsze.

Aby potrawy z niej przygotowane miały wymarzony, wykwintny smak warto podkreślić charakterystyczny aromat dyni dodając przyprawy takie jak np. imbir czy cynamon. Świetnie również z nią współgra miód oraz cytryna lub ostra papryka. Oczywiście dodając konkretną przyprawę należy kierować się charakterem potrawy.