Przed podaniem posyp placuszki cukrem pudrem. Możesz je również udekorować kawałkami owoców.
Placuszki z jabłkami: jak się je robi?
Podstawowe składniki na ciasto do placków z jabłkami to jajka, mąka, mleko i cukier. Możesz dodać też odrobinę cynamonu, żeby podkreślić smak jabłek. Owoce obierz i pokrój w plastry lub drobną kostkę, a następnie wymieszaj z surowym ciastem. Placuszki smaż na oleju, a po zdjęciu z patelni odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem.
Placki z jabłkami bez mleka
Słodkie placuszki możesz przygotować także bez mleka. Najłatwiej zastąpić je kefirem, który nada plackom bardziej wyrazisty smak. W wersji wegańskiej, zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, jaglanego, ryżowego) lub po prostu dolej odrobinę wody.
Prosty przepis na racuchy, czyli drożdżowe placki z jabłkami
Placki z jabłkami przygotowane z dodatkiem drożdży są pulchne i miękkie w środku. Ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż w przypadku podstawowych placków, ale nie jest trudne:
Placuszki z jabłkami: jak się je robi?
Podstawowe składniki na ciasto do placków z jabłkami to jajka, mąka, mleko i cukier. Możesz dodać też odrobinę cynamonu, żeby podkreślić smak jabłek. Owoce obierz i pokrój w plastry lub drobną kostkę, a następnie wymieszaj z surowym ciastem. Placuszki smaż na oleju, a po zdjęciu z patelni odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem.
Placki z jabłkami bez mleka
Słodkie placuszki możesz przygotować także bez mleka. Najłatwiej zastąpić je kefirem, który nada plackom bardziej wyrazisty smak. W wersji wegańskiej, zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, jaglanego, ryżowego) lub po prostu dolej odrobinę wody.
Prosty przepis na racuchy, czyli drożdżowe placki z jabłkami
Placki z jabłkami przygotowane z dodatkiem drożdży są pulchne i miękkie w środku. Ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż w przypadku podstawowych placków, ale nie jest trudne:
- mąkę wsyp do dużego naczynia – pamiętaj, że ciasto drożdżowe będzie rosło,
- do mąki dodaj drożdże, cukier i połowę przygotowanego mleka. Całość odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut,
- dodaj jajko i resztę mleka – wymieszaj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny,
- do wyrośniętego ciasta dorzuć jabłka pokrojone w kostkę,
- racuchy smaż na rozgrzanym oleju lub maśle,
- podawaj z cukrem pudrem lub domową konfiturą.