KULINARNE CIEKAWOSTKI Z WYBRANYCH KRAJÓW EUROPY
Czarnogóra - Prawdziwym przysmakiem w tym kraju jest zupa z białej ryby oraz wędzona ukleja. Warto również skusić się na Njeguška pršuta, czyli dalmackiej wersji włoskiej szynki prosciutto.
Islandia - Smakołyki dla ludzi niebojących się nowych, oryginalnych smaków. Na Islandii możecie skosztować sfermentowanego mięsa z rekina, suszonej ryby lub potrawki z płetwala. To potrawy bogate w białko i dostosowane do warunków klimatycznych panujących w tym kraju.
Finlandia - Odwiedzając Finlandię koniecznie musicie spróbować rybnej zapiekanki i wszelkiego rodzaju kasz, wszystko otulone jest kultowym dżemem borówkowym.
Zdjęcia: Fotolia
Macedonia - To kraj win oraz paprykowej pasty ajvar oraz pastrmajlija, czyli ciasta smażonego w głębokim tłuszczu okraszonego mięsem.
Portugalia - Nikt tak jak Portugalczycy nie przygotowuje dorsza na 100 sposobów. Narodowa potrawa kraju to bacalhau (czyt. bakaliau), czyli suszony i solony dorsz.
Belgia - W tym kraju skosztujecie samych pyszności - frytek, piwa, wafli i czekolady. Przyjemne doznania kulinarne gwarantowane.
Zdjęcia: Fotolia
Francja - Francuska kuchnia to maślany i kruchy croissant, musujący szampan lub żabie udka i ślimaki. Smaki oryginalne!
Włochy - Spaghetti, kawa, wino, sery, szynka i panna cotta. Włoskie kulinaria to raj dla podniebienia!
Prezenter i fan kulinariów z całego świata, Donal Skehan, postanowił sam przekonać się, jakie niewiarygodne potrawy i niesamowicie smaczne dania można znaleźć na naszym europejskim kontynencie. Program "Za Donalem… do Europy!" emitowany na antenie Polsat Food Network prezentuje najciekawsze smaki i zabierze nas w kulinarną podróż po Europie.
PRZEPIS NA CHORWACKI DESER
Fuži
Składniki:
Pół kilograma mąki pszennej
3 jajka
Szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Kilka łyżek zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj jajka, sól i oliwę z oliwek. Ugniataj składniki do połączenia, a potem tak długo, aż ciasto będzie elastyczne. Na samym końcu dodaj trochę wody (tylko tyle, aby mąka pozostała w misce połączyła się z ciastem). Owiń w folię spożywczą lub aluminiową i pozostaw w lodówce na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto najcieniej jak się da, na duży kwadrat. Następnie potnij na małe kwadraty o wielkości 3 cm x 3 cm. Każdy kawałek zwijaj ukośnie, do wewnątrz, aby powstała mała rolka (jak na zdjęciu). Drugi koniec, po przekątnej do pierwszego, sklej z ciastem. Poukładaj obok siebie na płaskiej powierzchni i pozostaw do wyschnięcia na 1-2 godziny. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Smacznego!
Informacja prasowa Polsat Food Network
Czarnogóra - Prawdziwym przysmakiem w tym kraju jest zupa z białej ryby oraz wędzona ukleja. Warto również skusić się na Njeguška pršuta, czyli dalmackiej wersji włoskiej szynki prosciutto.
Islandia - Smakołyki dla ludzi niebojących się nowych, oryginalnych smaków. Na Islandii możecie skosztować sfermentowanego mięsa z rekina, suszonej ryby lub potrawki z płetwala. To potrawy bogate w białko i dostosowane do warunków klimatycznych panujących w tym kraju.
Finlandia - Odwiedzając Finlandię koniecznie musicie spróbować rybnej zapiekanki i wszelkiego rodzaju kasz, wszystko otulone jest kultowym dżemem borówkowym.
Zdjęcia: Fotolia
Macedonia - To kraj win oraz paprykowej pasty ajvar oraz pastrmajlija, czyli ciasta smażonego w głębokim tłuszczu okraszonego mięsem.
Portugalia - Nikt tak jak Portugalczycy nie przygotowuje dorsza na 100 sposobów. Narodowa potrawa kraju to bacalhau (czyt. bakaliau), czyli suszony i solony dorsz.
Belgia - W tym kraju skosztujecie samych pyszności - frytek, piwa, wafli i czekolady. Przyjemne doznania kulinarne gwarantowane.
Zdjęcia: Fotolia
Francja - Francuska kuchnia to maślany i kruchy croissant, musujący szampan lub żabie udka i ślimaki. Smaki oryginalne!
Włochy - Spaghetti, kawa, wino, sery, szynka i panna cotta. Włoskie kulinaria to raj dla podniebienia!
Prezenter i fan kulinariów z całego świata, Donal Skehan, postanowił sam przekonać się, jakie niewiarygodne potrawy i niesamowicie smaczne dania można znaleźć na naszym europejskim kontynencie. Program "Za Donalem… do Europy!" emitowany na antenie Polsat Food Network prezentuje najciekawsze smaki i zabierze nas w kulinarną podróż po Europie.
PRZEPIS NA CHORWACKI DESER
Fuži
Składniki:
Pół kilograma mąki pszennej
3 jajka
Szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Kilka łyżek zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj jajka, sól i oliwę z oliwek. Ugniataj składniki do połączenia, a potem tak długo, aż ciasto będzie elastyczne. Na samym końcu dodaj trochę wody (tylko tyle, aby mąka pozostała w misce połączyła się z ciastem). Owiń w folię spożywczą lub aluminiową i pozostaw w lodówce na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto najcieniej jak się da, na duży kwadrat. Następnie potnij na małe kwadraty o wielkości 3 cm x 3 cm. Każdy kawałek zwijaj ukośnie, do wewnątrz, aby powstała mała rolka (jak na zdjęciu). Drugi koniec, po przekątnej do pierwszego, sklej z ciastem. Poukładaj obok siebie na płaskiej powierzchni i pozostaw do wyschnięcia na 1-2 godziny. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Smacznego!
Informacja prasowa Polsat Food Network
marcinka
Weronika91
SylaUla