Warszawska tradycja jedzenia gęsiny
O tradycji spożywania gęsiny w Polsce, mówi stare przysłowie „Na świętego Marcina dobra gęsina”. Dziś gęsina na nowo zagościła na polskich stołach. Mięso to, było i jest niezwykle popularne w całej Europie. Już w XIX wieku Warszawska Giełda Towarowa sprzedawała rocznie ok. 3,5 miliona gęsi. Od tamtej pory renoma polskich gęsi nie ma sobie równych. Dawniej żaden z Warszawiaków nie wyobrażał sobie listopada bez gęsiny. W miesiącu tym, począwszy od dnia św. Marcina (11.11), w samej tylko Warszawie, liczącej 350 tysięcy mieszkańców, zjadano ok. 20 tysięcy gęsi. Dzisiaj gęsina przeżywa prawdziwy renesans. Coraz częściej sięgamy po nią ze względu na niepowtarzalny smak i bogactwo w składniki odżywcze.
Wartości odżywcze gęsiny
Polska gęsina produkowana jest w systemie rolnictwa ekologicznego. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, odznacza się również wysoką zawartością witamin z grupy B, minerałów takich jak fosfor czy wapń oraz kwasów omega 3 i omega 6, które wpływają m.in. na obniżenie poziomu tzw. „złego” cholesterolu. Mięso młodych polskich gęsi owsianych jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka (ponad 23%) i tłuszczu, który jest określany mianem najzdrowszego tłuszczu zwierzęcego.
Gęsina na Świętego Marcina
W związku z akcją „Gęsina na Świętego Marcina” restauracja Lokal Bistro przygotowała dla swoich gości specjalne menu oparte na daniach z gęsiny, a dokładnie gęsi owsianej, której mięso charakteryzuje się niezwykłą miękkością, delikatnością i bogactwem w składniki odżywcze.
Nowe menu oparte jest na zwyczajach polskiej kuchni i kulturze warszawskiej. Jako przystawkę restauracja oferuje pipki gęsie - tradycyjną potrawę polską wywodzącą się z kuchni żydowskiej lub rosół z kołdunami faszerowanymi gęsiną i lubczykiem. W menu znajdziemy dwa dania główne do wyboru. Pierwszą pozycją jest duszone udo z gęsi, podane na karmelizowanej kapuście z dodatkiem daktyli i kluchami po francusku. Druga propozycja to tradycyjnie polski bigos z gęsi z wędzoną śliwką. Na deser szef kuchni poleca tartę dyniową z tokajem.
Cieszymy się z wyróżnienia jakim jest udział w akcji „Gęsina na Świętego Marcina”, ponieważ doceniamy niezwykłe walory smakowe gęsiny. Gęś owsiana, będąca podstawą naszego nowego menu, słynie z delikatnego mięsa. Niewątpliwie duży wpływ na smak podawanego przez nas mięsa ma ekologiczna hodowla gęsi, charakteryzująca się wolnym chowem oraz wysokimi standardami jakości pasz, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach – mówi Artur Grotek, szef kuchni Lokal Bistro.
Jeśli cenimy sobie dobre wino, które podkreśla smak spożywanych potraw, to z pewnością musimy spróbować mieszanki win przygotowanej specjalnie pod dania z gęsi - nazywanej potocznie winem świętomarcińskim. W ofercie Lokal Bistro dostępne będą dwie odmiany wina – „Czerwone Świętomarcińskie” i „Białe Świętomarcińskie” przygotowane przez Winnicę Srebrna Góra. Na uwagę zasługuję fakt, że wino świętomarcińskie będzie miało w tym roku – 8 listopada swoją premierę. Warto również zaznaczyć, że święty Marcin, poza skojarzeniem z gęsiami, jest również patronem winiarzy.
Dania z mięsa gęsiego oraz wino świetomarcińskie będą serwowane w Lokal Bistro od 8 listopada do 1 grudnia 2013 r.
O Lokal Bistro:
Restauracja Lokal Bistro działa od czerwca 2012 roku przy Krakowskim Przedmieściu 64 w Warszawie. Menu inspirowane jest lokalną, warszawską kuchnią, uzupełnioną o menu specjalne, oparte na wielokulturowości miasta. Oferta lokalu skierowana jest zarówno do mieszkańców Warszawy, jak i turystów. Restauracja została doceniona przez portal yelp.pl oraz wyróżniona odznaczeniem międzynarodowej organizacji Slow Food Polska. Więcej informacji o menu lokalu oraz menu sezonowym na fan page’u restauracji:
https://www.facebook.com/lokalbistrowarszawa
O tradycji spożywania gęsiny w Polsce, mówi stare przysłowie „Na świętego Marcina dobra gęsina”. Dziś gęsina na nowo zagościła na polskich stołach. Mięso to, było i jest niezwykle popularne w całej Europie. Już w XIX wieku Warszawska Giełda Towarowa sprzedawała rocznie ok. 3,5 miliona gęsi. Od tamtej pory renoma polskich gęsi nie ma sobie równych. Dawniej żaden z Warszawiaków nie wyobrażał sobie listopada bez gęsiny. W miesiącu tym, począwszy od dnia św. Marcina (11.11), w samej tylko Warszawie, liczącej 350 tysięcy mieszkańców, zjadano ok. 20 tysięcy gęsi. Dzisiaj gęsina przeżywa prawdziwy renesans. Coraz częściej sięgamy po nią ze względu na niepowtarzalny smak i bogactwo w składniki odżywcze.
Wartości odżywcze gęsiny
Polska gęsina produkowana jest w systemie rolnictwa ekologicznego. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, odznacza się również wysoką zawartością witamin z grupy B, minerałów takich jak fosfor czy wapń oraz kwasów omega 3 i omega 6, które wpływają m.in. na obniżenie poziomu tzw. „złego” cholesterolu. Mięso młodych polskich gęsi owsianych jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka (ponad 23%) i tłuszczu, który jest określany mianem najzdrowszego tłuszczu zwierzęcego.
Gęsina na Świętego Marcina
W związku z akcją „Gęsina na Świętego Marcina” restauracja Lokal Bistro przygotowała dla swoich gości specjalne menu oparte na daniach z gęsiny, a dokładnie gęsi owsianej, której mięso charakteryzuje się niezwykłą miękkością, delikatnością i bogactwem w składniki odżywcze.
Nowe menu oparte jest na zwyczajach polskiej kuchni i kulturze warszawskiej. Jako przystawkę restauracja oferuje pipki gęsie - tradycyjną potrawę polską wywodzącą się z kuchni żydowskiej lub rosół z kołdunami faszerowanymi gęsiną i lubczykiem. W menu znajdziemy dwa dania główne do wyboru. Pierwszą pozycją jest duszone udo z gęsi, podane na karmelizowanej kapuście z dodatkiem daktyli i kluchami po francusku. Druga propozycja to tradycyjnie polski bigos z gęsi z wędzoną śliwką. Na deser szef kuchni poleca tartę dyniową z tokajem.
Cieszymy się z wyróżnienia jakim jest udział w akcji „Gęsina na Świętego Marcina”, ponieważ doceniamy niezwykłe walory smakowe gęsiny. Gęś owsiana, będąca podstawą naszego nowego menu, słynie z delikatnego mięsa. Niewątpliwie duży wpływ na smak podawanego przez nas mięsa ma ekologiczna hodowla gęsi, charakteryzująca się wolnym chowem oraz wysokimi standardami jakości pasz, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach – mówi Artur Grotek, szef kuchni Lokal Bistro.
Jeśli cenimy sobie dobre wino, które podkreśla smak spożywanych potraw, to z pewnością musimy spróbować mieszanki win przygotowanej specjalnie pod dania z gęsi - nazywanej potocznie winem świętomarcińskim. W ofercie Lokal Bistro dostępne będą dwie odmiany wina – „Czerwone Świętomarcińskie” i „Białe Świętomarcińskie” przygotowane przez Winnicę Srebrna Góra. Na uwagę zasługuję fakt, że wino świętomarcińskie będzie miało w tym roku – 8 listopada swoją premierę. Warto również zaznaczyć, że święty Marcin, poza skojarzeniem z gęsiami, jest również patronem winiarzy.
Dania z mięsa gęsiego oraz wino świetomarcińskie będą serwowane w Lokal Bistro od 8 listopada do 1 grudnia 2013 r.
O Lokal Bistro:
Restauracja Lokal Bistro działa od czerwca 2012 roku przy Krakowskim Przedmieściu 64 w Warszawie. Menu inspirowane jest lokalną, warszawską kuchnią, uzupełnioną o menu specjalne, oparte na wielokulturowości miasta. Oferta lokalu skierowana jest zarówno do mieszkańców Warszawy, jak i turystów. Restauracja została doceniona przez portal yelp.pl oraz wyróżniona odznaczeniem międzynarodowej organizacji Slow Food Polska. Więcej informacji o menu lokalu oraz menu sezonowym na fan page’u restauracji:
https://www.facebook.com/lokalbistrowarszawa