Maroko to jedyny kraj na świecie, w którym rosną drzewa arganowe. To właśnie tutaj wytwarzany jest olej arganowy- obiekt pożądania smakoszy ze wszystkich kontynentów. W Polsce kupić go można w ekskluzywnym salonie Vom Fass z olejami, octami i alkoholami.
Dzieje rdzennej ludności Maroka – Berberów, są nieodłącznie związane z drzewem arganowym. Od zawsze było ono przez nich nazywane drzewem życia, które daje pożywienie i pozwala przeżyć w wymagającym, pustynnym klimacie. Najcenniejszym bogactwem drzewa arganowego jest olej. W berberskich gospodarstwach domowych olej arganowy często określany jest mianem płynnego złota. Taką nazwę zawdzięcza bardzo pracochłonnemu i kosztownemu procesowi wytwarzania. Aby uzyskać litr oleju potrzeba ok. 100 kg pestek owoców drzewa arganowego, a pierwsze owoce pojawiają się na ok. 40-letnim krzewie. Jeżeli chcesz się przekonać, dlaczego olejem arganowym ekscytują się smakosze z całego świata, przyjedź koniecznie do salonu Vom Fass w Warszawie.
Olej arganowy powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Długowieczne drzewa (potrafią żyć ok. 450 lat) szczególnie obficie porastają rejon pomiędzy Agadirem, Marrakeszem i Essaourią. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Pierwszym etapem w wytwarzaniu oleju arganowego jest prażenie i mielenie ziaren owoców drzewa arganowego w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
W kuchni olej arganowy ma bardzo wiele zastosowań. Jeżeli chcemy poeksperymentować ze specjałami kuchni berberyjskiej to na uwagę zasługuje tażin – danie mięsne z kiszoną cytryną, cukinią, daktylami i migdałami. Na koniec wystarczyć dodać kilka kropel oleju arganowego i możemy poczuć się jak w klimatycznej knajpce w Casablance. Olej arganowy dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukini i ogórka.
Dla wielu zaskoczeniem będzie fakt, że jest on używany przez mistrzów kuchni, jako idealny dodatek do dziczyzny. Mniej wprawionym kucharzom salon Vom Fass poleca dodanie oleju arganowego do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwi. Ciekawostką jest fakt, że pozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie amlou. Odpowiednio przyprawiona stanowi dla Marokańczyków idealny dip do pieczywa, który w smaku zbliżony jest do masła orzechowego. Nie należy również zapominać, że oryginalny olej arganowy (do kupienia np. w salonie Vom Fass w Centrum Handlowym Blue City, cena 48 zł brutto/100 ml) ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Dodany do potrawy obniża poziom tzw. złego cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu.
Dzieje rdzennej ludności Maroka – Berberów, są nieodłącznie związane z drzewem arganowym. Od zawsze było ono przez nich nazywane drzewem życia, które daje pożywienie i pozwala przeżyć w wymagającym, pustynnym klimacie. Najcenniejszym bogactwem drzewa arganowego jest olej. W berberskich gospodarstwach domowych olej arganowy często określany jest mianem płynnego złota. Taką nazwę zawdzięcza bardzo pracochłonnemu i kosztownemu procesowi wytwarzania. Aby uzyskać litr oleju potrzeba ok. 100 kg pestek owoców drzewa arganowego, a pierwsze owoce pojawiają się na ok. 40-letnim krzewie. Jeżeli chcesz się przekonać, dlaczego olejem arganowym ekscytują się smakosze z całego świata, przyjedź koniecznie do salonu Vom Fass w Warszawie.
Olej arganowy powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Długowieczne drzewa (potrafią żyć ok. 450 lat) szczególnie obficie porastają rejon pomiędzy Agadirem, Marrakeszem i Essaourią. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Pierwszym etapem w wytwarzaniu oleju arganowego jest prażenie i mielenie ziaren owoców drzewa arganowego w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
W kuchni olej arganowy ma bardzo wiele zastosowań. Jeżeli chcemy poeksperymentować ze specjałami kuchni berberyjskiej to na uwagę zasługuje tażin – danie mięsne z kiszoną cytryną, cukinią, daktylami i migdałami. Na koniec wystarczyć dodać kilka kropel oleju arganowego i możemy poczuć się jak w klimatycznej knajpce w Casablance. Olej arganowy dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukini i ogórka.
Dla wielu zaskoczeniem będzie fakt, że jest on używany przez mistrzów kuchni, jako idealny dodatek do dziczyzny. Mniej wprawionym kucharzom salon Vom Fass poleca dodanie oleju arganowego do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwi. Ciekawostką jest fakt, że pozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie amlou. Odpowiednio przyprawiona stanowi dla Marokańczyków idealny dip do pieczywa, który w smaku zbliżony jest do masła orzechowego. Nie należy również zapominać, że oryginalny olej arganowy (do kupienia np. w salonie Vom Fass w Centrum Handlowym Blue City, cena 48 zł brutto/100 ml) ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Dodany do potrawy obniża poziom tzw. złego cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu.
Gość
Gość
Gość
Używam ich do włosów i skóry, świetnie nawilża i nie jest drogi.
Polecam