Jak zrobić karmelki?

Słodkie karmelki przygotowuje się, gotując ze sobą śmietanę, cukier, masło, miód i wanilię. Gdy masa zacznie wrzeć, należy dodać migdały.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić karmelki?
fot. Fotolia
Karmelki to typ tradycyjnych cukierków przygotowywanych na bazie cukru i śmietany. Mają twardą zewnętrza warstwę, zaś w środku zazwyczaj płynne nadzienie. Mogą być przygotowywane z dodatkiem kakao, mięty, orzechów, migdałów czy owoców.

Jak zrobić cukierki karmelki?

Aby zrobić słodkie mleczne karmelki, potrzeba cukru, słodkiej śmietany 30-36%, masła, płynnego miodu, migdałów i wanilii. Niezbędna jest również foremka do masy.
  • Na początek wlej śmietanę do garnka, dodaj cukier, masło, miód i wanilię.
  • Mieszaj ciągle, aż do zagotowania.
  • Gdy masa zacznie się gotować, zmniejsz ogień.
  • Dodaj migdały.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się karmelowa.
  • Foremki do cukierków wysmaruj olejem i wylej do nich masę.
  • Poczekaj, aż masa ostygnie i wstaw ją do lodówki.
  • Zastygnięte karmelki pokrój w kwadraty i przechowuj w lodówce. Gotowe.
Jak sprawdzić czy masa karmelkowa jest gotowa?

To, czy masa karmelkowa jest gotowa możesz sprawdzić w bardzo łatwy sposób. W tym celu nalej trochę masy do bardzo zimnej wody i patrz czy tworzą się kulki o konsystencji podobnej do plasteliny. Jeśli tak - masa jest gotowa i możesz przekładać ją do foremek.