Karmelki to typ tradycyjnych cukierków przygotowywanych na bazie cukru i śmietany. Mają twardą zewnętrza warstwę, zaś w środku zazwyczaj płynne nadzienie. Mogą być przygotowywane z dodatkiem kakao, mięty, orzechów, migdałów czy owoców.
Jak zrobić cukierki karmelki?
Aby zrobić słodkie mleczne karmelki, potrzeba cukru, słodkiej śmietany 30-36%, masła, płynnego miodu, migdałów i wanilii. Niezbędna jest również foremka do masy.
To, czy masa karmelkowa jest gotowa możesz sprawdzić w bardzo łatwy sposób. W tym celu nalej trochę masy do bardzo zimnej wody i patrz czy tworzą się kulki o konsystencji podobnej do plasteliny. Jeśli tak - masa jest gotowa i możesz przekładać ją do foremek.
Jak zrobić cukierki karmelki?
Aby zrobić słodkie mleczne karmelki, potrzeba cukru, słodkiej śmietany 30-36%, masła, płynnego miodu, migdałów i wanilii. Niezbędna jest również foremka do masy.
- Na początek wlej śmietanę do garnka, dodaj cukier, masło, miód i wanilię.
- Mieszaj ciągle, aż do zagotowania.
- Gdy masa zacznie się gotować, zmniejsz ogień.
- Dodaj migdały.
- Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się karmelowa.
- Foremki do cukierków wysmaruj olejem i wylej do nich masę.
- Poczekaj, aż masa ostygnie i wstaw ją do lodówki.
- Zastygnięte karmelki pokrój w kwadraty i przechowuj w lodówce. Gotowe.
To, czy masa karmelkowa jest gotowa możesz sprawdzić w bardzo łatwy sposób. W tym celu nalej trochę masy do bardzo zimnej wody i patrz czy tworzą się kulki o konsystencji podobnej do plasteliny. Jeśli tak - masa jest gotowa i możesz przekładać ją do foremek.