Olej z awokado i jego dobroczynne właściwości

  • 1

Olej z awokado otrzymuje się w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego awokado. Jest to wiecznie zielone drzewo zwane gruszką awokado. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma wiele zalet, o których warto wiedzieć.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Olej z awokado i jego dobroczynne właściwości
fot. Fotolia

Olej z awokado jest tłoczony na zimno i ma barwę ciemnozieloną. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalen i lecytynę, która rewelacyjnie działa na nasz mózg, chroni wątrobę i żołądek. Z kolei cholina zawarta w lecytynie poprawia naszą koncentrację i zapamiętywanie. Olej ten twardnieje w niskich temperaturach. Jest odporny na ciepło. Można go stosować na skórę. Nie poleca się go do smażenia, bo ma najwyższą temperaturę dymienia - 255 stopni Celsjusza.

W składzie zawiera kwas oleinowy, linolenowy, stearynowy, palmitynowy, linolowy, lecytynę, sole mineralne i wspomniany wcześniej skwalen. Nazywany jest olejem 7 witamin, bo zawiera witaminy A, B, D, E, H, K, PP. Polecany jest do nawilżenia skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej. Nie uczula i można go stosować do masażu. Trzeba go wtedy mieszać z innymi olejami, bo jest gęsty. Dodawany jest podczas produkcji mydeł, nadaje im lekko zieloną barwę. Mydła z jego dodatkiem są miękkie.

Wspaniale podkreśla smak potraw przygotowanych na zimno, zwłaszcza sałatek, dipów, sosów, past pikantnych, marynat. Znakomicie sprawdzi się jako składnik pesto, dodatek do makaronów, pierogów i gotowanych na parze warzyw.

Jedząc awokado nawilżamy skórę od środka, a smarując się zewnętrznie pielęgnujemy ją, chronimy przed działaniem czynników zewnętrznych. Można go zmieszać z kremem i smarować skórę na noc. Jest olejem nieschnącym, dlatego przechowuje się go od 6-8 miesięcy. Ma delikatny, owocowy zapach oraz orzechowy smak.

Olej z awokado produkuje się w wielu odmianach  - z dodatkiem czosnku, chilli, limonki lub nowozelandzkiej rośliny horopito.

Salsa z olejem z awokado
Kilka pomidorów obieramy ze skóry i kroimy, dodajemy trzy łyżki oleju z awokado, sok z limonki, sól, pieprz, kolendrę, papryczkę chili pokrojoną. Całość mieszamy i gotowe. Można podawać do kanapek, grzanek.