Oregano - dodatek nie tylko do pizzy!

  • 1

Inaczej nazywane lebiodką jest coraz bardziej popularnym zielem, które stosujemy w kuchni. Warto wiedzieć, gdzie jeszcze jest wykorzystywane ze względu na swoje właściwości.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Oregano - dodatek nie tylko do pizzy!
fot. Fotolia

Oregano inaczej nazywane jest lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem. Najczęściej stosowane w dwóch postaciach: świeżych liści lub zmielone. Oregano to jedna z najstarszych leczniczych roślin. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest rośliną wieloletnią, mierzącą nawet 80 cm wysokości. Należy sadzić nasiona oregano w pełnym słońcu, najlepiej wiosną.

Oregano działa moczopędnie, wykrztuśnie, odtruwająco - często stosowane na powstrzymanie biegunki.

Swój wielki powrót do kuchni zawdzięcza pizzy. Dawniej stosowane było bardzo często, później o nim zapomniano. Dopiero jako dodatek do pizzy znów zyskało swój świetlany blask. Oprócz pizzy stosowane jest też do mięs, sałatek, sosów czy warzyw.

Warto pamiętać o tym, by oregano dodawać na sam początek przygotowywania potrawy, bowiem dodany później może zmienić jej smak. Nie dodawajmy go dużo. Już szczypta tej przyprawy zmieni walory smakowe dania. Oregano służy także do przyprawiania wódek i likierów.

W LECZNICTWIE
Oregano stosowane jest przy infekcjach gardła - łyżka oregano i szklanka wrzącej wody - wystarczy taką miksturą przepłukać gardło.

Często stosowany jest też do gojenia się ran i otarć. Napar z oregano pomaga też na dwunastnicę i choroby wrzodowe.

W KOSMETOLOGII
Oregano jest też składnikiem kosmetyków. Dodawany jest też do płukanek do ust albo płynów do kąpieli.

Warto wiedzieć, że w czasach średniowiecza oregano zabezpieczało przed czarami, dlatego bardzo często było używane w domach mieszkańców.