Organizujemy miejsce pracy w kuchni

  • 2

Wydawałoby się, że czynności, które wykonujemy podczas przyrządzania posiłków są proste. Jednak trzeba znać kilka zasad, aby ułatwić sobie tę pracę.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Organizujemy miejsce pracy w kuchni
fot. Fotolia

Przed przystąpieniem do działania, musimy należycie przygotować wszystko, co będzie nam niezbędne tzn. produkty, urządzenia, naczynia i oczywiście miejsce, w którym praca będzie wykonywana.

Na posprzątanym stole, czy blacie roboczym, ustawiamy po stronie lewej produkty tak, aby były w zasięgu ręki, po stronie prawej narzędzia, pozostawiając wolne miejsce na środku.
Miejsce pracy przygotowane w taki sposób, zapewni nam łatwą i prostą orientację oraz wygodę. Gdy skończymy czynności związaną z przygotowaniem jednej grupy produktów, należy natychmiast umyć narzędzia i przybory, którymi wykonywaliśmy pracę i przygotować miejsce na kolejną część działań.
Dzięki temu unikniemy bałaganu, chaosu i plątaniny różnych produktów i narzędzi. Wszystkie czynności, o ile jest to możliwe, powinniśmy wykonywać w pozycji siedzącej.

Należy przede wszystkim pamiętać, że wykonując prace związane z przygotowaniem posiłków, musimy zachować zasady higieny. I tak, na przykład owoce i warzywa myjemy przed ich obraniem.
Warzywa, czy owoce umyte przed obraniem nie wymagają starannego płukania, co zmniejsza wypłukiwanie z nich soli mineralnych, które ma miejsce podczas kilkufazowego płukania. Bardzo praktyczne do mycia owoców i warzyw są koszyczki z tworzywa sztucznego.

Po przyniesieniu do domu warzyw, czy owoców od razu je płuczemy, najlepiej pod bieżącą zimną wodą. Następnie osuszamy na papierowych ręczniczkach i wstawiamy do pojemników. Najlepiej włożyć je do lodówki albo spiżarni, jeśli taką mamy.
Mycie warzyw w koszyczkach zapobiega brudzeniu rąk, które powinny być czyste podczas obierania. Pozwala to też utrzymać czystość i porządek w kuchni.



Dowiedz się więcej o organizacji kuchni! >>>