Sałatka z pomidorów i arbuza

Szef kuchni Robert Sowa poleca przepis na sałatkę z soczystych, letnich pomidorów i arbuza z miętowym sosem.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sałatka z pomidorów i arbuza
Pełna kontrastujących ze sobą aromatów, z wybornym sosem miodowo-miętowym z nutą cytryny. Zwykle podaję ją do pieczonej jagnięciny, ale świetnie smakuje też podana z pieczywem lub solo.

 

Przepis na 4 porcje:

 

- 4 pomidory malinowe

- 1/4 schłodzonego arbuza

- czerwona cebula

- 20 dag sera bundz

- 3 łyżki prażonych pestek dyni

 

Sos:

 

- 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

- łyżka miodu wielokwiatowego

- 2 łyżki soku z cytryny

- pęczek świeżej mięty

- sól 

- świeżo mielony czarny

- pieprz do smaku

 

1. Przygotowanie składników:

Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Arbuza obierz, odrzuć pestki, miąższ pokrój w kostkę. Ser pokrój w kostkę.


 

2. Przygotowanie sosu:

W miseczce dokładnie wymieszaj olej z miodem wielokwiatowym, sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

3. Przygotowanie sałatki:

Arbuza, pomidory i cebulę polej sosem, a następnie delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę posyp serem owczym i pestkami dyni.

 




Pomysły na arbuza

Ten wspaniały owoc prawie w stu procentach składa się z wody – stąd jego niezwykła, orzeźwiająca moc. Na bazie arbuza można przygotować sporo smakowitych drobiazgów. Oto kilka z nich.

Arbuzowa salsa do ryb z pieca i grilla: 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu arbuza wymieszaj z 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek, 1/2 pokrojonego drobno ogórka, małą posiekaną papryczką jalapeňo, 2 łyżkami posiekanej czerwonej cebuli i 2 łyżkami białego octu balsamicznego.
 

Grillowany arbuz z szynką parmeńską: obrane ze skórki plastry arbuza o grubości 1 cm pokrój w ćwiartki, posmaruj z obu stron oliwą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Grilluj po 1 min z obu stron. Przełóż kawałki arbuza na talerz, obłóż pokrojonym w kostkę niebieskim serem pleśniowym i paskami szynki parmeńskiej.


Arbuzowa granita:
do małego rondla wlej 1/3 szklanki soku z arbuza (ew. wody) i 1/3 szklanki cukru. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce malaksera zmiksuj 6 szklanek pokrojonego miąższu arbuza bez pestek z 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczkami posiekanej świeżej mięty i ew. kilkoma kroplami olejku miętowego. Do musu wlej syrop cukrowy, zmiksuj. Wlej do pojemnika do zamrażania. Zamrażaj co najmniej 8 godzin. Przed podaniem rozgnieć grudki lodu widelcem.

 

 

Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska,A. Borowska