Przepis na 4 porcje:
- 4 pomidory malinowe
- 1/4 schłodzonego arbuza
- czerwona cebula
- 20 dag sera bundz
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
Sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek świeżej mięty
- sól
- świeżo mielony czarny
- pieprz do smaku
1. Przygotowanie składników:
Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Arbuza obierz, odrzuć pestki, miąższ pokrój w kostkę. Ser pokrój w kostkę.
2. Przygotowanie sosu:
W miseczce dokładnie wymieszaj olej z miodem wielokwiatowym, sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Przygotowanie sałatki:
Arbuza, pomidory i cebulę polej sosem, a następnie delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę posyp serem owczym i pestkami dyni.
Pomysły na arbuza
Ten wspaniały owoc prawie w stu procentach składa się z wody – stąd jego niezwykła, orzeźwiająca moc. Na bazie arbuza można przygotować sporo smakowitych drobiazgów. Oto kilka z nich.
Arbuzowa salsa do ryb z pieca i grilla: 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu arbuza wymieszaj z 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek, 1/2 pokrojonego drobno ogórka, małą posiekaną papryczką jalapeňo, 2 łyżkami posiekanej czerwonej cebuli i 2 łyżkami białego octu balsamicznego.
Grillowany arbuz z szynką parmeńską: obrane ze skórki plastry arbuza o grubości 1 cm pokrój w ćwiartki, posmaruj z obu stron oliwą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Grilluj po 1 min z obu stron. Przełóż kawałki arbuza na talerz, obłóż pokrojonym w kostkę niebieskim serem pleśniowym i paskami szynki parmeńskiej.
Arbuzowa granita: do małego rondla wlej 1/3 szklanki soku z arbuza (ew. wody) i 1/3 szklanki cukru. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce malaksera zmiksuj 6 szklanek pokrojonego miąższu arbuza bez pestek z 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczkami posiekanej świeżej mięty i ew. kilkoma kroplami olejku miętowego. Do musu wlej syrop cukrowy, zmiksuj. Wlej do pojemnika do zamrażania. Zamrażaj co najmniej 8 godzin. Przed podaniem rozgnieć grudki lodu widelcem.
Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska,A. Borowska